Målet er nitrogenrensing i 2030

Hias har en målsetning om å bygge ut fullskala nitrogenrensing ved avløpsrenseanlegget med lavere investeringskostnader, lavere driftskostnader og med lavere miljøbelastning enn dagens teknologi. Miljødirektoratet støtter dette arbeidet med 5,6 millioner kroner i 2025. I fjor fikk Hias 5,35 millioner kroner i tilskudd.

0

Statsforvalteren i Innlandet har varslet Hias om at det i ny utslippstillatelse vil komme krav om rensing av nitrogen fra avløpsvann før det slippes ut i Mjøsa. Ny utslippstillatelse vil komme i 2026, og Hias har som mål å ha nitrogenrensing på plass innen utgangen av 2030. Kravet omfatter kommunene Hamar, Løten, Stange og deler av Ringsaker, og bakgrunnen er de siste årenes økende fokus på miljøtilstanden i Oslofjorden. Nitrogentilførselen til fjorden må begrenses. Derfor innføres det krav om nitrogenrensing ved alle store avløpsanlegg om ligger i hele Oslofjordens nedbørsfelt. 

Tilskudd x 2

Nå er Hias i ferd med å teste ut ny teknologi. Miljødirektoratet støtter dette arbeidet med 5,6 millioner kroner i 2025. I fjor fikk Hias 5,35 millioner kroner i tilskudd.

 -Interessen for det arbeidet vi driver med i Hias er stor. Det både inspirerende og artig at vi blir lagt merke til og at myndighetene har tro på den teknologien vi nå tester ut, sier Knut Holen, administrerende direktør i Hias IKS. 

Billig og miljøvennlig 

-Vi mener at det er mulig å rense nitrogen fra avløpsvannet på en billigere og mer miljøvennlig måte enn med dagens teknologi, sier Holen. Dette er ikke første gangen at Hias tenker nytt og annerledes når utfordringer dukker opp. Selskapet har i dag et topp moderne avløpsrenseanlegg som er bygd ut med Hias-prosessen, som er en biologisk renseprosess for fjerning av fosfor. Denne renseprosessen er utviklet av egne ansatte i Hias.  

Etter at Hias bygde om renseanlegget til Hias-prosessen, har selskapet redusert kjemikaliebruken ved anlegget med 70 prosent. -Det gjør at vi sparer fem millioner kroner i året og reduserer våre utslipp tilsvarende 600 tonn CO2/år, sier Holen. 

Nå har Hias et godt utgangspunkt for å innfri nitrogenrensekravet. Ombyggingen til Hias-prosessen frigjorde areal i renseanlegget. Den teknologien som selskapet nå skal testes ut er kompakt, og kan få plass i det ledige lokalet.  

Pilotanlegg 

Hias har etablert et pilotanlegg for testing av Hias-prosessen med integrert nitrogenrensing via MABR (Membrane Aerated Biofilm Reactor). Neste steg i uttesting av renseprosessen er å bygge ut en testlinje i fullskala (10.000 PE) som en prototyp til nitrogenfjerning. -Resultatene fra disse prosjektene er avgjørende for beslutning av renseteknologi for full utbygging av nitrogenfjerning ved Hias avløpsrenseanlegg.  Resultater fra testlinjen vil bedre kvaliteten på dimensjonering, og gi nødvendig trygghet for prosessvalg slik at full ombygging til nitrogenfjerning kan gjennomføres, sier Stian Wadahl, programansvarlig i Hias. 

To prosjekter

Hias har mottatt penger fra Miljødirektoratet til to prosjekter: «Utbygging av linje 6 med nitrogenrensing» og «Skisseprosjekt Nitrogenrensing Del 2». 

Utbygging av linje 6 med nitrogenrensing: Hias har etablert et pilotanlegg for uttesting av ny prosess for nitrogenfjerning. Resultatene skal testet ut i linje 6, som er en fullskala linje i biologisk rensetrinn (10 000 PE). Denne linjen er bygget ut med Hias-prosessen, og skal rehabiliteres, tilrettelegges og bygges ut med en sidereaktor for nitrogenfjerning.  

Skisseprosjekt Nitrogenrensing Del 2: Det andre prosjektet utreder nitrogenrensing i hovedstrøm på Hias, og skal gi grunnlaget for endelig valg av nitrogenrenseløsning.  -Prosjektet vil også bidra med ny kunnskap om nitrogenrensing som har potensial for å være både kostnadsreduserende, mindre plasskrevende og mer klimavennlige enn tradisjonelle prosesser. Forhåpentlig vil dette også kunne hjelpe andre anlegg med utslipp til Oslofjorden når de skal velge nitrogenrenseløsning, sier Wadahl. 

Knut Holen og Stian Wadahl og pilotanlegg for nitrogensrensing