Værøy kommune kunngjorde 9. august 2024 en åpen tilbudskonkurranse for inngåelse av kontrakt om oppgradering av vann- og avløpsledning i Værøy, Vågen og Måstadveien. Anskaffelsens verdi var estimert til 2,5 millioner kroner eks. mva. Tilbudsfrist var 9. september 2024.
Av kunngjøringen fremgikk følgende under «Beskrivelse av anskaffelsen»: «Værøy kommune skal oppgradere eksisterende Eternitt ledningsnett for ferskvann og delvis etablere nytt rørsystem for gråvannsoverløp fra private septiktanker. Arbeidet bør starte snarest mulig grunnet hyppige lekkasjer på ferskvann og utfordring med å få ledet bort gråvann. Raske oppstart og god gjennomføringsevne vil være viktig for oppdragsgiver. Prises med enhetspriser på maskiner, timer mv i hht vedlagte oppsett.
Tilbudet må ha en bekreftelse på at ventetid knyttet til stopp grunnet tredjeparts medvirkning ikke vil bli belastet oppdragsgiver. Dette gjelder f.eks. Kabelpåvisning, Leveranse av deler, Funn av kryssende infrastruktur. Listen er ikke uttømmende og vil bli spesifisert i avklarende møte med aktuelle tilbydere.
Om valg av leverandør var følgende opplyst: Enhetspriser og grøftetabell vil være grunnlag for valg av tilbyder med 65 % Besvarelse av kapasitet og fremdrift med 20 %. Sertifisering for arbeider langs vei, arbeide med høyspent, andre sertifikater som naturlig tilhører denne typen oppdrag 15 % Enhetsprislisten kan utvides ved behov. Priser skal være inklusive alle riggkostnader.
Kommunen mottok tre tilbud innen tilbudsfristen, fra Arnesen AS, Brekken Anlegg AS og KC-Transport AS og som leverandør ble valgt Arnesen AS.
I etterkant sendte KC-Transport klage til Kofa der man hevdet at kommunen hadde brutt regelverket ved at leverandørene selv skulle estimere antall timer som ville gå med på å gjennomføre oppdraget. Dette ville hatt betydning for tilbudt pris, og gjør at tilbyderne ikke inngir tilbud på de samme premissene.
KC-Transport pekte på at kommunen ikke hadde gjort en tilstrekkelig begrunnelse for valg av leverandør. Leverandørenes priser ble ikke oppgitt i tildelingsbeslutningen. Når KC-Transport i etterkant har bedt om innsyn i valgte leverandørs tilbud, var tilbudsprisen sladdet. Dette gjør at man ikke kan være sikker på at konkurransen er gjennomført rettferdig.
Kommunen svarer på dette at prisene var avgjørende men sladdet for å beskytte tilbydernes konkurransefortrinn og unngå at man i neste konkurranse har kunnskap om konkurrentens priser. Kommunen hevdet at harmonisering av priser ikke er hverken ønskelig eller tillatt.
Kofa mener her at kommunen har brutt begrunnelsesplikten ved å ikke opplyse om hvilken pris tilbudene er evaluert etter, og at det derfor ikke er mulig å avgjøre om konkurransen er gjennomført rettferdig.
Også når det gjelder hvordan kommunen forøvrig har gitt poeng har kommunen brukt et alt for beskjedent grunnlag og heller ikke gitt tilstrekkelig informasjon om hvordan evalueringene er foretatt.
Klagenemndas avgjørelse ble derfor at Værøy kommune har brutt regelverket for offentlige anskaffelser ved ikke å gi en tilstrekkelig begrunnelse for valg av leverandør, jf. Anskaffelsensforskriften § 10-1., som sier at oppdragsgiver skal gi anbydernes en begrunnelse for valget av leverandør samtidig som valget meddeles.