Kummer til Porsgrunn og Kragerø kommune.

Vanntett, skreddersydd og klar til montering

Betong har lange tradisjoner som standard i vannkummer, men det er ikke sjelden at man heller går for utførelse i PE. Hos Bluegreen i Bamble merker man en jevn økning i etterspørselen etter vanntette og skreddersydde vannkummer.

0
Skreddersydd med ulike stusser og luker ferdig

Det er som regel etter at man har erfart ulike utfordringer med tradisjonelle betongkummer. Det kan være innlekking av overvann eller grunnvann og medfølgende slitasje på betongkummer. Ikke sjelden i kombinasjon med frost. Spesielt i terreng med høy grunnvannstand kan PE være et aktuelt alternativ å vurdere.

Inntrengning

– Der det er risiko for inntrenging av enten sjøvann eller grunnvann vil en vanntett kum være et fornuftig valg. Dette kan være spesielt fornuftig i lavtliggende områder i nærheten av vassdrag og ved kysten. Her gjelder det å kjenne terrenget og forstå hvordan store vannmengder i enkelte situasjoner kan være en utfordring, forteller kalkulatør og prosjektutvikler Kristoffer Rønning i Bluegreen, som stadig leverer flere vanntette kummer.

Hos Bluegreen produseres kummene i PE, med helsveiset bunn, topp og rørgjennomføringer tilpasset spesifikke ønsker for hvert prosjekt. Dette gjør at kummene blir helt tette – helt uten skjøter eller pakninger som kan gi lekkasje over tid.

Kristoffer Rønning og Robin Kvilås er ansvarlig for produksjon av blant annet vannkummer

– Vi leverer til både kommunale og private prosjekter, og ser en markant interesseøkning de siste årene, sier Rønning.

Alt på plass

Som regel bygges kummen etter tegninger, der plasseringen av ventiler, lufting, kumstiger og andre komponenter bygges inn. Dette foregår på Bluegreens plastverksted i Bamble, etter kravene i VA-miljøblad 112, inkludert krav til utskiftbare armaturer, prøvetaking og desinfeksjon. Leveringstiden er som regel 10-15 arbeidsdager,

– En vanlig bekymring er om PE-kummer tåler belastning fra overflaten, særlig ved plassering under vei. Svaret er ja – og det er dokumentert. Vi har gjennomført tester som viser at kummene våre tåler tung trafikk og er godt sikret mot oppdrift, sier Rønning.

Endring

Jon monterer og gjør alt klart for transport til anleggsplass

Selv om det i overveiende grad fortsatt velges betongkummer, opplever Bluegreen at holdningene er i endring. Siden PE er et lettere materiale og kummen kommer ferdig kan man heise på plass det hele på forholdsvis kort tid.

– Det er helt naturlig at det finnes en viss skepsis. Men når driftspersonell og prosjektledere ser hvordan PE fungerer i praksis, og hvor fleksibelt det er, får vi ofte flere bestillinger fra samme sted, man skal heller ikke glemme at innholdet i kummene er av stor verdi og levetiden på dette er viktig å ta med i betraktning, sier Rønning.