Testing av antibiotika resistens hos bakterier. Bilde: Wikipedia Commons

Svensk sykehus tester ut ozonbehandling på avløpsvannet

Å fjerne rester av legemidler, antibiotikaresistente bakterier og virus er målet for et nytt ozonbasert desinfeksjonsanlegg som skal bygges ved Uppsala universitetssykehus. Det er miljøenheten ved Region Uppsala som sammen med sykehuset står bak pilotanlegget.

0

Til tross for at avløpsvann fra alle sykehus inneholder spor av meldepliktige sykdommer, resistente bakterier, farlige virus og rester av legemidler stiller folkehelsemyndighetene i dag ingen særskilte krav til rensing av utslipp fra sykehus. I forbindelse med overvannsproblematikk og utslipp av kloakk til miljøet har dette vakt bekymring i fagmiljøer.

Ozonering av avløpsvann i Norsk anlegg. Illustrasjonsbilde.

Pr i dag er det kun produsenter av legemidler som etter eget ønske foretar en slik rensing av avløpsvannet.  Les tidligere artikkel i VANytt

Nå har Næringsrådet i Uppsala Regionen gått sammen med Uppsala Universitet i å samfinansiere et pilotanlegg for ozonbehandling av avløpsvannet. Målet er å finne en løsninger som vil bryte ned medisinrester og resistente bakterier i avløpsvannet.

Det er miljøenheten i Uppsala-regionen som sammen med Uppsala universitetssykehus, Universitetet i Uppsala og næringslivet ønsker å finne en løsning for å fjerne medisinrester og resistente bakterier fra avløpsvann ved hjelp av ozon.

Anlegg for ozonering av avløpsvann montert i Norge. Illustrasjonsbilde.

Prosjektet innebærer en oppgradering av avsluttet en pilotstudie i laboratorieskala til et pilotanlegg i tilknytning til Akademisk sykehus.
– Hvis prosjektet lykkes, vil resultatet bli svært viktig i kampen mot antibiotikaresistens, både nasjonalt og internasjonalt. Det er veldig bra at regionen Uppsala ligger i forkant av dette området, sier Jenny Lundström (MP), leder av Regional Development Board, i en pressemelding.

Årsaken er at sykehus bruker store mengder spesielle antibiotika er at man er nødt til å bruke dette den siste fasen av problematiske infeksjoner, antibiotika som helsevesenet for enhver pris ønsker å unngå å se motstand mot ve den senere anledning. Det finnes prosjekter som også undersøker behovet for ekstra rensing i kommunale behandlingsanlegg, mens dette prosjektet tar sikte på å komme nærmere kilden til utslipp ved å rense sykehuset på sykehuset.

Prosjektet som helhet har et budsjett på godt 2,3 millioner kroner. Resterende del betales gjennom intern arbeidstid og budsjett for narkotikamålet i Miljøprogrammer 2019 – 2022.