Avløpsøl, som ble utsolgt på rekordtid

Gjennombrudd for øl brygget på avløpsvann

Ingen store multinasjonale selskaper innenfor mat og drikkevarer har så langt tatt i bruk resirkulert avløpsvann som en ingrediens i produksjonen. En rekke mindre bryggerier har imidlertid allerede tatt utfordringen.

0

Det skapte store overskrifter over hele verden da Carlsberg sammen med et lokalt bryggeri, New Carnegie Brewery og Det Svenska Miljøinstitutet (IVL) i mai 2018 lanserte en øl basert på renset avløpsvann. IVL bygde et pilot- og demonstrasjonsanlegg i Hammarby Sjöstadsverk for å resirkulere avløpsvann ved å føre det gjennom membraner og rengjøringsprosesser.

– Hovedformålet med prosjektet var å markere bærekraftig vannforvaltning og å øke bevisstheten om de globale vannproblemene og verdien av rent vann. I en verden truet av vannmangel ønsket vi å vise at vi allerede har teknologier for å resirkulere avløpsvann til drikkevann som er like rent som vanlig vann fra springen. Vanskene med å få denne relativt kostnads- og energieffektive metoden til å brukes til produksjon av drikkevann er ikke teknisk, men først og fremst emosjonell. Det resirkulerte vannet er like rent og trygt som vanlig vann fra springen, men de fleste er fortsatt skeptiske til faktisk å drikke renset avløpsvann, sa Staffan Filipsson, prosjektleder i IVL under lanseringen.

IVL har gjennom ulike prosjekter vist at ved å bruke de riktige kombinasjonene av teknologier kan avløpsvann resirkuleres både kostnadseffektivt og til en slik kvalitet at det kan føres direkte tilbake til grunnvann eller gjenbrukes i jordbruk og industri. Strategien med å gjenbruke renset avløpsvann som en naturlig del av vannressursforvaltningen er imidlertid relativt ny, og blir fremdeles sett på av mange land, inkludert Sverige, som en løsning som er et stykke unna i fremtiden.

– Da IVL delte ideen sin med oss, kunne vi ikke motstå utfordringen. Vi deler synspunktet om at både produsenter og forbrukere må tørre å tenke annerledes hvis vi skal lykkes med å ta vare på jordens ressurser. Resultatet er en krystallklar pilsner, brygget på resirkulert vann med organisk malt og humle, sier Chris Thurgeson, bryggerimester ved New Carnegie Brewery. Ølet var tilgjengelig på Systembolaget og var tilgjengelig på utvalgte restauranter og festivaler i 2018.

Ideen med å bruke resirkulert vann til ølbrygging er imidlertid ikke ny. I 2014 brukte Half Way Moon Brewing Company i California resirkulert gråvann fra vasker, dusjer og vaskemaskiner for å brygge ølet Tunnel Vision IPA. Utformet som svar på mangel på mediedekning om behovet for å takle vannknapphet under den da tre år lange tørken i California, ble arkitekt Russ Drinker besatt av ideen om å lage en øl fra resirkulert vann. Bryggeriet presenterte en versjon av sin vanlige Mavericks Tunnel Vision IPA, men laget med resirkulert vann. En blind smakstest på en lokal bærekraftkonferanse i Bay Area førte til at et panel angivelig ikke kunne oppdage hvilken av ølene som ble laget med resirkulert vann.

Et partnerskap mellom University of Calgary’s Advancing Canadian Water Assets (ACWA), Village Brewery og det amerikanske vannteknologiselskapet Xylem så lanseringen av Village Blonde ale, som var Albertas første øl laget med gjenbrukt avløpsvann.
Vannet ble behandlet ved ACWA Pine Creek avløpsrenseanlegg ved hjelp av tertiær rensingsteknologi, inkludert forhåndsoksidasjon og nanofiltrering, før det ble sendt til bryggeriet. Den ble deretter testet for å demonstrere at den oppfyller standardene skissert av Alberta Health Services ‘Safe Healthy Environments (AHS-SHE) for krav til gjenbruk av vann og reduksjon av patogener, samt oppfyller kanadiske retningslinjer for drikkevann.

Stone Brewing, Amerikas niende største bryggeriselskap, opprettet Full Circle pale ale i 2017 ved å bruke vann fra demonstrasjonsanlegget Pure Water. Bryggeselskapet brygget fem fat øl i et begrenset løp. Til tross for innledende skepsis fra brygger Steve Gonzalez, endte det med å bli en av hans favoritter. San Diego håper å rense nok resirkulert vann innen 2035 til å gi en tredjedel av byens drikkevannsforsyning.

I fjor opprettet Berliner Wasserbetriebe Berlins vannforsyningsselskap sammen med Xylem Reuse Brew-ølet. Laget av renset og behandlet avløpsvann ble ølet avduket på International Water Association (IWA) International Conference on Water Reclamation and Reuse in Berlin. Vannet som ble brukt til å brygge ølet ble behandlet ved hjelp av en integrert løsning fra Xylem, inkludert ultrafiolett lys, hydrogenperoksid og en Advanced Oxidation Process (AOP) for å bringe vannet til høyest mulig renhetsnivå. Mens gjenbruk øl var et lite engangseksperiment, fortsetter ideen om å bruke avløpsvann til å lage høykvalitetsøl nå ved flere bryggerier over hele verden.