Nyheter

Nyheter

Vann og avløp ut av kommunen

Mens enkelte kommuner ser muligheter, krysser grenser og bygger samarbeid i vann og avløp, er andre innkapslet og opptatt av kommunal kontroll. Samarbeidets vei har imidlertid vist seg å redusere investeringer og styrke fagmiljøet. Uten samarbeid blir abonnentene og miljøet taperne. Nå tas det til orde for endringer.Nytt verktøy for de store rør

Den maskin løfter, bærer, monterer og trekker sammen duktile rør opptil DN1200. Pams nye vakuumverktøy for håndtering og montering av store duktile rør for første gang i Norge. En entreprenør har testet verktøyet på et prosjekt med duktil DN1000 i vinter.

Kloakk kan drive jetfly

Verdens første kommersielle fabrikk som gjør menneskelig avfall til bærekraftig flydrivstoff (SAF*) er under planlegging. Biodrivstoffselskapet Firefly planlegger å utvikle anlegget i Harwich, Essex, og håper å levere drivstoff innen 2028. Det er inngått en avtale med Wizz Air om å levere opptil 525 000 tonn SAF over 15 år.

Skeptisk til Enova ordning og elektrifisering

Enova lover 40 % støtte til innkjøp av elektriske anleggsmaskiner. Likevel er det langt fram med dagens anbudspraksis til at elektrisk drift kan bli et reelt alternativ. Dagens prisnivå på elektrisk utstyr gjør det dermed til en risikosport for en entreprenør å ta det grønne skiftet. Det er også andre skjær i sjøen.

Over 400 samles for Vann & Miljø

Onsdag 17. april samles over 400 deltakere fra VA-bransjen for å dele kunnskap og diskutere utfordringer om den kritiske infrastrukturen i Norge.

Dagens renseanlegg stopper ikke farlige bakterier

Fra august 2020 til februar 2022 tok havforskere jevnlige prøver av kloakken fra Bergens fem kloakkrenseanlegg i et samarbeid med kommunen. De lette etter antibiotikaresistente bakterier. Resultatene viser at farlige tarmbakterier gikk glatt gjennom renseanlegget og ut i Byfjorden.

Anleggsmaskiner som grønn sminke

CO2-utslipp fra norsk olje og gass som eksporteres og brukes i utlandet, er ti ganger så høye som alle norske utslipp innenlands totalt. Nå tråkker regjeringen til og ønsker etter alt dømme å bruke anleggsbransjen som grønn sminke på landet som helhet. Enova har fått ny sminkeboks.

Førdefjordsaken sendes til EFTA-domstolen

Borgarting lagmannsrett har bestemt at stridsspørsmålet i Fjordsøksmålet skal sendes til behandling i EFTA-domstolen, selv om staten motsetter seg dette.

En luktfri pumpestasjon med vannbrems

Seksten spesialluker med doble pakninger gir visuell kontroll og et luktfritt miljø. Små og store pumper bytter på å jobbe etter mengdene som anløper. En unik vannbrems hindrer oversvømmelse. Pumpestasjonen på Bredalsholmen er noe utenom det vanlige. Foto: Helnor

Ingen grenser for vann og avløp

To avtaler ble samtidig signert på tvers av fjord og fylke. Frogn får hjelp av Asker til å frakte sitt avløpsvann til Veas, og oppretter en direkte avtale med Veas om å få renset sitt avløpsvann. I framtiden venter en renere Oslofjord, gjenvinning av ressurser fra avløpsvann samt lavest mulig gebyrer innen vann og avløp.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com