Nyheter

Nyheter

Feilplasserte rør hindrer fiskevandring

20.000 inngrep hindrer fisken fra å vandre opp i elvene. Miljødirektoratet ønsker hjelp til å få vite mer om hvilke hindringer fisken møter i elvene, ved at turgåere og andre registrerer i en app.

Enda en Vakom avløpspumpestasjon til Ottar Bergersen & Sønner

Tekken AS har inngått kontrakt med Ottar Bergersen & Sønner om levering av en avløpspumpestasjon med overbygg. Stasjonen skal ha tørroppstilte pumper. Det skal også leveres en buffertank i PE.

Mindre utslipp fra små renseanlegg

Et felles interkommunalt tilsyn med små renseanlegg kan rapportere om stadig mindre utslipp. Oppfølging med regelmessige analyser av utslipp, overvåkning av vannkvaliteten, veiledning og informasjon samt kontroll med at lover og forskrifter følges gir framgang. Sentralt står samhandling mellom slamtømmer, servicetekniker og kommunens eget tilsyn. Å ta ansvar for eget anlegg er også veldig viktig.

Oslo utreder rensing av legemidler

Oslo kommune forbereder seg på forventede EU-krav om legemidler og miljøgifter fra avløpsvann. I samarbeid med Rambøll skal kommunen nå jobbe for å finne best mulig renseprosess for dette på Bekkelaget RA. Med dette ønsker Oslo å ta tak i byens miljøutfordringer og forpliktelse til å beskytte vannkvaliteten.

Vekket død elv til live etter 80 år

Tidlig på 1940-tallet ble elveløpet flyttet som et sikkerhetstiltak for å hindre skred på grunn av reguleringen av Selbusjøen. Elva er blitt tydelig påvirket av det menneskelige inngrepet, og det har derfor vært viktig å gjøre restaureringsarbeider for å kunne gjenopprette det naturlige vassdragsmiljøet.

En seng av singel og godt samspill

Singel kun i fundament og på sidene betyr tre kubikkmeter singel spart pr meter rørgrøft. Resten av om- og overfylling med gjenbruk av stedlige masser. Ingen frakt av tilsvarende volumer av overskuddsmasser ut av anlegget eller til massemottak.

Flytter 45.000 m³ myr

I stedet for å bygge smart med geosynteter har entreprenøren gravet ut ca. 45.000 m³ myrmasser  sammen med jordmasser fra E39 Betna-Hestnes. Det er bygd opp en tre meter høy dam, for å holde myrmassene på plass. En bekk skal ledes inn i myrdeponiet, for å sørge for å opprettholde grunnvannstanden i myrmassene.

Ingen PFAS fra slam i høsthvete

Summen av alle målte PFAS i meitemark var mellom 80 og 742 ng/g tørrvekt, og en økning i PFAS kunne sees ved økt tilførsel av slam. I høsthvete høstet i 2022 ble det kun påvist PFOS og en PFCA-forløper, men kun i røtter og avlingsrester. Ingen PFAS kunne påvises i hvetekjernen. Ytterligere studier av opptak i ulike avlinger er nødvendig.

Geosynteter skåner naturen

Både til provisoriske og permanente veier og konstruksjoner i terreng kan geosynteter effektivisere byggingen samt redusere både kostnader og miljøpåvirkning betydelig. Med rette produkter kan man i dag bygge veier direkte på myr eller gjenoppbygge landskaper på eroderte områder.

Vannkvaliteten ikke helt i mål

En måned før OL i Paris starter er vannkvaliteten i Seinen bekymringsfull. Til tross for milliardinvesteringer og et nytt gigantisk overvannsreservoar, nås ikke badevannskvaliteten foreløpig.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com