Saint-Michel broen over elven Seinen, i Paris ved øya i sentrum (Ile de la Cité) nær Notre Dame-katedralen

Vannkvaliteten ikke helt i mål

En måned før OL i Paris starter er vannkvaliteten i Seinen bekymringsfull. Til tross for milliardinvesteringer og et nytt gigantisk overvannsreservoar, nås ikke badevannskvaliteten foreløpig.

0

Fredag ​​14. juni ble vannprøvesvarene for 1. – 8. juni lagt ut. Til tross for mange års investeringer i vannbehandling er resultatene skuffende. Spesielt E.coli er i den første uken med målinger over godkjente nivåer, resultatene for enterokokker var imidlertid noe bedre.

Dette er en drøy måned før OL starter, hvor både åpningsseremonien og flere svømmekonkurranser, spesielt trialaton, skal holdes. Samtidig skal det legges til at prøvetakingen viser en bedring i løpet av uken etter kraftig, vedvarende regn.

– Jeg sier dere igjen, i juli 2024 vil jeg svømme i Seinen! sa Anne Hidalgo under sin hilsen på rådhuset, onsdag 10. januar i år. Hidalgo mente at elven som krysser hovedstaden må være det perfekte sted for åpningsseremonien til de olympiske og paralympiske leker.

Nå spørs det om maraton, som går over 10 km i åpent vann og svømmedelene av triatlon og paratriatlon, vil bli holdt som planlagt mellom Alexandre III-broen og Alma bro. Et sted der svømming har vært forbudt ved prefekturdekret siden 1923. Et forbud som fortsatt gjelder i dag..

For å møte denne utfordringen har staten og byen Paris gjennomført en plan anslått til mer enn 1,4 milliarder euro. Den består i å redusere tilstrømningen av avløpsvann som slippes ut i elven av aktiviteten til millioner av Ile-de-France-innbyggere som bor i nærheten.

En generalprøve for OL var i fjor planlagt for maraton-arrangementer mellom 4. og 6. august, deretter triatlon-arrangementer fra 16. til 20. august. Men sommeren ble en fiasko, vannet viste seg å være for forurenset. Testarrangementene ble nesten helt avlyst. Bare triatleter var i stand til å dykke ned i Seinen og kun mellom 16. og 18. august. Det harde været midt på sommeren samt feil på en kloakkventil ble utpekt av myndighetene som kildene til disse forurensningstoppene.

Så spørs det da om satsingen holder mål og om ordfører Hidalgo vil stupe i det om fire uker.

Eller om nedbør setter en stopper for det hele.

Les også VG: Franskmennene driter i OL