Avfallsdeponiene vil de kommende årene bli stilt overfor en rekke skjerpede krav om å redusere faren for at de forurenser omgivelsene. Foto: Trond Mæhlum/Nibio

Behandling av sigevann fra fylling

Mange deponier er fra tiden før man begynte å sortere og gjenvinne avfall fra husholdninger. Både gamle og nye deponier produserer sigevann som er forurenset. Selv om det sorteres og gjenvinnes, havner fortsatt altfor mye avfall på deponier.

0

For å gjøre noe med dette, ba Miljødirektoratet NGI, NIBIO og NIVA lage en ny sigevannsveileder for deponier. Veilederen gir råd om overvåkning av sigevann og resipienter og foreslår tiltak for å unngå forurensing.


Lettere å bruke
Prosjektleder Tanya Hevrøy i Miljødirektoratet er veldig fornøyd med ny veileder for håndtering av sigevann fra deponier i Norge. 

− Siden veilederen nå er nettbasert, er den enklere å navigere og det mye enklere å foreta oppdatering undervegs i forhold til ny kunnskap om forurensning og gode miljøtiltak, sier hun.

Som et ledd i å nå målsetningen om reduserte utslipp, vil avfallsdeponiene de kommende årene bli stilt overfor en rekke skjerpede krav som skal redusere faren for at deponiene forurenser omgivelsene. 

− Miljødirektoratet håper at denne veilederen vil bidra til at håndteringen av sigevann blir enda bedre enn den er i dag. 

Stor variasjon 
Sissel Ranneklev og Marianne Stave Sekkenes fra NIVA har sørget for at vannforskriftens premisser for overvåking av innsjøer, elver og kystvann som mottar sigevann, er lagt inn i den nye sigevannsveilederen. 

− Hvilke stoffer og konsentrasjoner vi finner i sigevannet varierer veldig. Det er viktig å vurdere omfanget og behovet for overvåking i forhold til belastningen sigevannet kan ha på vannmiljøet, sier Ranneklev.

Her finner du Miljødirektoratets sigevannsveileder