Uformelt og praktisk: Hein Høyte fra Isiflo i samtale med representant fra Spydeberg kommune, bak Jørn Kvithyll fra Trelleborg.

Godt besøkt praktisk dag på Kalnes

Fjorten leverandører viste fram varene i låven på Kalnes vgs. i Sarpsborg. Den som ville kunne få testet sine praktiske ferdigheter. Brødrene Dahl sto for skuet i samarbeid med lærerkrefter ved skolen.

0

Praktisk Dag på Kalnes er et arrangement som nærmer seg 10 års jubileum. Arrangementet skiller seg fra øvrige messer og samlinger ved at det legges til rette for noe produktopplæring.
– Vi forsøker å få til at kundene selv skal kunne prøve seg på standene hos leverandørene. I tillegg presenteres det nyheter fra VA bransjen fra hver enkelt av leverandørene. Kort sagt et arrangement med hovedfokus på praktiske øvelser og han kunden kan se og ta på håndfaste produkter, forteller Cato Jensen til VAnytt. Ca 250 personer var innom i løpet av dagen.


Krympern: Mia Lie fra første trinn Naturbruk ved Kalnes vgs. tester ut krympelast fra Isoterm, Aksel Rud (bak) er førnøyd med det han ser.

Årets armatur
I år hadde man samlet 14 leverandører ved siden av BDs egen samferdselsavdeling. 
– Dette er et arrangement hvor vi inviterer stat, kommune, konsulenter og entreprenører. Vi har også hatt besøk av Høyskolen i Østfold som har hatt dette som en del av undervisningen. Elevene ved anleggslinjene på Kalnes er naturligvis også invitert. Må få rose Kalnes Videregående skole med lærerne  Per Dalbak, Tom Lilleborgen og Gard Qvam for all hjelp og tilrettelegging til dette arrangementet. Vi samarbeider godt med Kalnes bl.a med gjennomføring av ADK kurs, som er en del av rørleggeropplæringen, sier Jensen.
Når det gjelder nyheter pekte særlig AVK seg ut med sin nye 400 mm. kombiarmatur.
– Dette er et produkt som bransjen har etterspurt i lengere tid, sier Jensen.

Viktig å fjerne belegget: En rotererende mikrohøvel brukes til å ta bort dete ytterste laget av røret, for vellykket sammensveising. Ken Bårreng fra Georg Fischer viser. 

Praktisk nytt
Nettopp arbeid i terreng og grøfter preger som kjent VA-faget, og god montasje er viktig for kvalitet og levetid.
Isoterm var en av de som representerte akkurat dette, og man viste fram sine frostfrie rør, ved siden av koblinger og styresystemer. En liten praktisk øvelse her var pålegging av krympeplast for tetting av overganger i kabel.
En annen som stilte med fullt sveiseutstyr for PE-rør var Georg Fisher, der nettopp sammensveising av plastrør med elektromuffe ble vist. 
– Dette er ingen nyhet, mange kjenner denne løsninger og bruker den, men som alltid er det viktig å være nøye i praksis og bruke riktig verktøy, da blir kvaliteten 100 %, sa Ken Bårreng til VAnytt. Her benyttet han seg av en sveisesentral som måler utetemperatur, planlegger, veileder og logger sveisen for dokumentasjon


– Og slik ble resultatet

Utstillerliste Praktisk Dag
Trelleborg, Jørn Kvithyll
Isiflo, Hein Høyte
Pipelife, John Sydveit
VPI, John Erik Langaas
Wavin, Thomas Blankevoort
Loe, Jon Arild Holthe
Georg Fischer, Ken Bårreng
Isoterm, Aksel Ruud og Vigdis Berg
Olimb, Val Sibbern
Grundfos, Alexander Skovly
AVK, Martin Rud
Innva, Marius Nilo
Ulefos, Morten Grannes
Brødrene Dahl – Samferdsel