Både energirådgiver Claus Jønsson, Ostnor, og energisjef Niels Hunderup, Københavns Lufthavn, kan glede seg over et resultat som viser at de nye berøringsfrie armaturene 9000E fra FM Mattsson tjener seg inn på rekordtid – prosjektet dokumenterer en tilbakebetalingstid på under to år.

Vannsparing for millioner

Nye og mer intelligente servantkraner på Kastrup flyplass i København vil trolig gi besparelser i vannutgifter på tre millioner kroner i året, viser en testperiode foretatt av Ostnor.

0

Nye og mer intelligente servantkraner på Kastrup flyplass i København vil trolig gi besparelser i vannutgifter på tre millioner kroner i året, viser en test foretatt av Ostnor. Flyplassen har allerede begynt å installere de vannbesparende kranene.

Testen er gjennomført på Kastrup flyplass Terminal 2, hvor dman har skiftet 12 kraner på ett av de mest frekventerte kundetoalettene. Utgangspunktet var en miks av ett- og togreps servantkraner. Takket vare mer gjerrig vannforbruk spares ca 1.500,- kroner årlig per togreps kraner og ca 900,- kroner årlig når det ble testet mot en moderne ettgreps servantkran.
Testen viste dessuten en samlet vannbesparelse på 24 prosent, og kanskje noe av det mest viktige var at forbruket av det varme vannet ble redusert med 66 prosent.

Testperioden varte i 28 dager.

– Vi startet med å sette opp målere for å dokumentere det nøyaktige vannforbruket fra servantkranene som allerede var montert. Etter 14 dager skiftet vi de eksisterende kranene med en miks av de elektroniske FM Mattsson kraner og ettgreps servantkraner med kaldstart. Og raskt så vi et mønster med stor besparelser, sier energirådgiver Claus Jønsson fra Ostnor Danmark, som er selskapet bak de svenske varemerkene Mora Armatur og FM Mattsson.

Kastrup flyplass har i ettertid inverstert i 250 ytterligere kraner og man har skiftet i administrasjonsbygningen samt på de store toalettene på begge sider av sikkerhetssonen.

Vannsparing er tema under morgendagens frokostmøte som arrangeres av Norwegian Green Building Council og VVSforum i Kongens gt. 1 kl. 08.00 9 Oslo. Ønsker debatt om vannsparing i bygg