Isolerende topp på vei til montering.

Stadig flere velger lue og skjerf til vannkummen

Trenden med å kropps-isolere kummer brer om seg. Særlig i hyttefelt og fjellområder velges stadig oftere en løsning der man monterer isolerende kappe og lokk på vannkummen. Flere rådgivere spesifiserer nå også isolerende kappe på kummene man tegner ut.

0

En pensjonert ingeniør fra Gjøvik sammenlignet en gang det å drive i VA-bransjen med å kjøre supertanker med oljelast. Det gjelder først å fremst å manøvrere uten å gå på grunn eller støte borti farer. Derfor er det mest vanlige når man planlegger noe nytt å gjøre som man alltid har gjort. Derfor er det heller ikke helt uvanlig at rådgivere driver med «klipp og lim» når de skal prosjektere.

En ny innovasjon som trolig vil gjøre ferden enda mer trygg er å isolere kummer med tilpasset kappe og lokk, og løsningen er nå i ferd med å dukke opp også i anbudspapirene. Særlig i områder der det tradisjonelt har vært frostskader, men også i lavere strøk ser man etter bedre sikkerhet mot frostskader på vannkummer.

– Vi opplever økende interesse for våre isolerende hatter, noen kaller det også skjerf og lue, og nå går det mot vinter, forteller Dagfinn Knutsen hos WDF, som i år har opplevd en formidabel økning i etterspørselen.

– Å innarbeide nye løsninger tar tid. Folk sitter i dag og tegner det som skal bygges om 1-3 år, det må vi bare regne med. Derfor er det ekstra hyggelig at rådgiverne har begynt å tenke nytt her, sier Knutsen, som har levert 50% flere isohatter i år i forhold til fjoråret.

Spredningen av isohatter har særlig skjedd i innlandet, der Beitostølen området og Numedal peker seg ut.

– Vi ser at entrerprenørene begynner å ta dette med frostsikring på alvor, kanskje det er mer forpliktelser i kontraktene i disse dager. Uansett er det ikke alle som lenger stoler blindt på markplater lagt ut, vi vet jo hvor fort det kan skje at de blir skadet av et lastebilhjul i hastverkets hete og får en sprekk der frosten kan krype nedover, forklarer Knutsen, som også ser at det brukes isohatter i større prosjekter, det går gjerne et par tre dusin i slengen.

– Vi ser også interesse for andre og større dimensjoner. Blant annet har vi begynt å produsere en 1400 mm eksentermodell ved siden av 1600 mm. Vi har også fått spørsmål om å lage en i 1000 mm. På en del forgreningspunkter er det aktuelt med mindre armaturer og mindre ventiler, så her må vi trolig utvide produktspekteret til de mindre, sier Knutsen.

Et område der man har begynt å ta frosten skikkelig på alvor er Drammensdistriktet, der ni kommuner har innarbeidet kappeisolering av vannkummer i VA-normen.

– Frykter man frosten og ikke har isolerende kappe kan det være smart i allefall å isolere lokket, her har vi en smart løsning med klips som gjør det enkelt, sier Knutsen, som forøvrig blir å treffe på Arctic Entrepreneur.