Kommunen la seg flat og erkjente at det ikke ble sjekket om det var kulturminner på stedet. Den erkjente at dette var en svikt i rutinene, og at de burde ha tatt kontakt med fylkeskommunen.
Dette ble altså ikke gjort på tross av at det dreide seg om et gravearbeid i ett av landets mest kjente kulturminner.
Politimesteren i SørØst utstedte et forelegg til Sandefjord kommune på 800 000 kroner for to brudd på kulturminneloven på følgende grunnlag:
For det første satte kommunen i gang gravearbeid som skadet et automatisk fredet kulturminne, jf. kulturminneloven § 3. For det andre unnlot kommunen å sende melding til fylkeskommunen om planlegging og iverkset ting av tiltaket, jf. kulturminneloven § 25. Det ble lagt til grunn at det forelå særdeles skjerpende omstendigheter i saken.
Sandefjord kommune vedtok forelegget.
Heimdal var en handelsplass i vikingtiden, innenfor kulturmiljøet Gokstad. Dette unike kulturminnet og kulturmiljøet er av både regional og nasjonal betydning og har en svært høyt vitenskapelig kildeverdi.
Hele området er et automatisk fredet kulturminne og er merket av i Askeladdenbasen. Informasjon om kultur minnet er fullt tilgjengelig i Sandefjord kommunes egen kartportal.
Vestfold fylkeskommune ved Kulturarv anmeldte Sandefjord kommune for brudd på kulturminneloven. Det ble lagt til grunn at gravingen hadde påført kulturminnet omfattende skader.
Verdifulle innspill og en fruktbar diskusjon med Miljøkrimavdelingen ved Økokrim bidro til en god avgjørelse av saken.
Teksten er gjengitt med tillatellse av politiadvokat Svein Folkestad, SørØst politidistrikt og saken er tidligere publisert i bladet Miljøkrim.(miljokrim.no)