Google lanserer flomvarsel

Google lanserer Flood Hub i USA, en tjeneste som skal forutsi når elver vil flomme og dermed kunne advarer folk om å treffe tiltak.
Flood Hub er allerede aktiv i dusinvis av land rundt om i verden.

0

Her til lands bruker stadig flere Google map når de skal ut på tur, ikke minst siden det varsler umiddelbare endringer i trafikkmønsteret, basert på bevegelsene til mobiltelefoner.

I august, da kraftig regn traff deler av Chile, og titusenvis av mennesker evakuere hjemmene sine fikk mange en advarsel et par dager i forveien, takket være et verktøy fra Google kalt Flood Hub  som ble rullet ut i landet tidligere i år.

– Før Flood Hub eksisterte, var det “praktisk talt umulig” å forutsi nøyaktig når elver ville flomme, sier Yossi Matias, visepresident for ingeniørvitenskap og forskning i Google til nettsiden fastcompany.com

Da et team hos Google begynte å jobbe med problemet for fem år siden, visste de ikke om de ville være i stand til å finne en løsning på grunn av kompleksiteten i å forstå faktorer som topografi, jordtype og hvor mye vann som vil nå en området under en storm. “Dette var virkelig et langskudd, på en måte,” sier han. “Kan vi bruke maskinlæring og andre teknologier for å prøve å forutsi flom på et visst nivå av nøyaktighet at det ville være verdifullt?”

Flood Hub bruker tusenvis av satellittbilder til å bygge en digital modell av landet i et spesifikt område, og simulerer deretter hvordan elven kan flomme. Den modelleringen er kombinert med værmeldinger. I noen tilfeller er det mulig å forutsi flom så mye som syv dager i forveien. I de fleste tilfeller kan varselet skje rundt to dager i forveien, fortsatt lenge nok til å advare folk om å unngå katastrofe.

Flood Hub ble lansert først i India i 2018, hvor teamet så på egenhånd hvor mange advarsler som var nødvendig. “Det vi lærte er at i mange tilfeller er det ingen advarsel i det hele tatt,” sier Matias. «Da jeg var i India, så jeg en landsby som var helt dekket av vann. Flommen overrasket dem midt på natten.» I 2022 hadde tjenesten utvidet til 20 flere land, og ytterligere 60 våren 2023. I dag annonserte Google at den også hadde utvidet seg til deler av USA og Canada.

Selskapet brukte maskinlæring for å utvikle det som kalles en global hydrologisk modell, basert på data fra elver over hele verden. “Det tillot oss å gi flomvarslingsinformasjon selv på steder hvor de historiske dataene er ganske knappe,” sier Matias. “For eksempel, [vi er i] 23 land i Afrika, hvorav mange faktisk ikke har nok data, men fordi vi kan lære mønstrene til flom og deretter kartlegge dem til steder som har visse likheter, lar det dem komme til det riktige kvalitetsnivået vi trengte.”

Akkurat nå kan Flood Hub varsle “elveflom”, der elver renner over etter en lengre periode med regn. Men den kan ennå ikke forutsi plutselige oversvømmelser. Det er heller ikke like nøyaktig i urbane områder, der flere faktorer spiller inn, for eksempel potensielle infrastrukturfeil. Men teamet fortsetter å jobbe med å utvide verktøyet. “Jeg er ganske optimistisk, basert på det jeg ser i dette prosjektet. . . at vi til slutt vil klare å løse selv problemer som ser ut til å være veldig vanskelige i dag, eller noen vil si umulig, sier Matias.

Flood Hub er ett av flere verktøy fra Google designet for å hjelpe med klimatilpasning. En annen tjeneste som ble lansert tidligere i år sender ut ekstremvarmevarsler; et annet nytt verktøy er utviklet for å hjelpe byer å se hvor det vil være mest nyttig å legge til kule tak på bygninger. Et eget prosjekt bruker AI med satellittbilder for å spore skogbranner. Teknologi kan “faktisk gjøre en reell forskjell” i å hjelpe til med å håndtere noen av virkningene av klimaendringer, sier Matias.

Se mer på Flood Hub