Gründerne Knut Erik Walle og Torkel Erikstad har nok å henge fingrene i.

Seiler skarpt på PE-bølgen

Efas (Eurofusion) på Vinterbro har i løpet av 10 år hatt stor vekst innenfor levering av sveise- og skjøtedeler til PE-rør. Innovative produkter, samkjørt mannskap og hard jobbing har gjort det mulig å utnytte PE-bølgen til fulle.

0

Den svært positive utviklingen i skyldes både nødvendigheter og tilfeldigheter, foruten hard jobbing selvfølgelig.
– For omtrent for 10 år siden drev vi med det samme, men med helt andre produkter. Etter en del tvil over løsningene vi solgte begynte vi å lete etter alternativer. Vi nærmest snublet over noen spennende produkter som ikke hadde representasjon i Norge. Vi satset så rubbel og bit på å de nye produktene, sier Torkel Erikstad.


Fleksible bend som elektrosveises i ønsket vinkel inntil 24 grader er et meget etterspurt produkt, her vist av daglig leder Trygve Kjølseth.

Full fart
– Det var en riktig beslutning, fra første dag har det gått kast i kule, og bare en vei, fortsetter Torkel, som sammen med den andre grunnleggeren Knut Erik Walle fortsatt har ”hands on” kundekontakt, og ikke sjelden må ta en runde med å plukke varer fra hyllene. Man har bokstavelig talt henda fulle med å levere det kundene krever i et hett marked.
– For oss går kundens foran alt. Er det nødvendig jobber vi kveld og natt for å levere varene. Til god hjelp har vi har et velutstyrt og oppdatert lager og god distribusjon, det er en ren nødvendighet når man driver med import, sier Knut Erik, som trekker fram sine ansatte i denne sammenheng.
– Det er en godt sammensveiset gjeng som står på, sier han.

Vann, avløp og havbruk
Efas leverer alle typer produkter for elektrosveising av PE-rør. I tillegg leverer man et stort program av andre skjøter og koblinger. Man betjener alle markeder, og det er særlig havbruk og VA som peker seg ut.
– Plast er beste alternativ for sjøvann, og oppdrettsnæringen er i vekst og går stadig mer på land. Nå ser vi også vann og avløp(VA) er inne i en meget spennende utvikling. PE er framtidens materiale på flere områder, og siden det blir sveiset eller smeltet i hop er det strekkfast, det holder der mye annet bryter av, sier Walle. Kloakk er dessuten korrosivt og PE er allerede i bruk i VA, ikke minst innen vannforsyning og trykkavløp.


Man har hatt stor suksess med sadelkoblinger, der man elektrosveiser (smelter) en sadel på rør av store dimensjoner, faktisk opp til 800/630 mm, her vist av Knut Erik Walle.

Innovative løsninger
Det er særlig innenfor de innovative skjøteløsninger man har en rekke spennende produkter, som stadig er i utvikling.
– Vi har noen av verdens største produsenter i ryggen. Det går mot raskere og enklere bygging, uten å måtte ha helt eksakt plassering på forhånd. Man sveiser skjøter og bygger stikk på stedet. Det finnes nå skjøtemuffer i de fleste utgaver og til og med som fleksible bend! I tillegg har vi hatt stor suksess med sadelkoblinger, der man elektrosveiser (smelter) en sadel på rør av store dimensjoner, faktisk opp til 800/630 mm. Disse trykktestes før man lager hull til utstikk, forteller daglig leder Trygve Kjølseth til VANytt.
Sadelkoblinger brukes med ytelser på inntil 16 bar og det finnes dessuten løsninger for mindre dimensjoner med integrert ventil, som kan monteres på hovedrøret under trykk.

Serie 1
Et produkt man har store forventninger til er hurtigskjøten kalt Serie 1. Dette er skjøtemuffer der man rett og slett kapper vannrør i PE og skyver det på plass uten verktøy. Les om serie 1 her.
– Løsningen er rett og slett genial, dette kan brukes på både vann og trykkavløp og gir rekordhurtig montasje, forteller Trygve, som kan fortelle at man for nyskjerrighetens skyld testet en slik skjøt med 800 kilo trekkraft med en truck.
– Under testing er det røret som brister, og ikke koblingen, slik jeg ser det er dette et produkt for framtiden, jo enklere desto bedre, vel og merke når det er teknisk holdbart, og det er det. Vi regner med å kunne lansere flere produkter i nær framtid. Norsk VA har som kjent et stort etterslep. Det skal ikke stå på Efas, sier Kjølseth. 


Serie 1 fra Plasson er push fitting som bare trykkes sammen