Koblingen kan sees til høyre i bildet.

God respons på en-bolts strekkfast kobling   

Utstyr til VA-bransjen blir stadig mer brukervennlig. Den nye Hymax Grip strekkfaste skjøteløsningen fra Krausz har kun en bolt. Koblingen kan brukes til å føye sammen og støtte et bredt spekter av rørtyper og diametre og kommer i utførelsene skjøtekobling, flensemuffe, reduksjon og endekappe.

0

Etter lansering tidligere år er tilbakemeldingene i ferd med å komme tilbake fra kommunene på den nye Hymax Grip strekkfaste skjøteløsningen fra Krausz. Dommen kan summeres i to ord: Enkel og allsidig.
– Vi har fått bare gode tilbakemeldinger. Først og fremst at man sparer mye tid med produktet og at det er enklere å bruke, forteller produktansvarlig Espen Bostad ved AVK.
Koblingen kan brukes både som strekkfast og ikke strekkfast. Ønsker man en ikke strekkfast løsning tar man enkelt ut gripetennene.
– Produktet har stor spennvidde og mange bruksområder. Tennene og pakning legger seg og klemmer røret istedenfor å «dra» seg inn. Dette gjør at de ikke skader røret, forklarer Bostad

Hymax Grip med mellomring med servicepunkter til høyre

Enklere
Hele hensikten med produktet er å gjøre skjøting enklere og raskere, men samtidig like sikker som alltid. Det er selve strammingen og pakningene som gjør koblingen unik. Pakningen er konstruert slik at den klemmer jevnt omkring røret med gripetenner selv om dette strammes ved bruk av bare en bolt. Den hydrauliske pakningen er unik der selve trykket i linjen gir krefter til komprimeringen rundt røret
Koblingen tillater dessuten noe avvik i vinkel på røret, samtidig som den stabiliserer seg selv under montering. De universelle gripetennene passer både metall og plast, noe som gjør at koblingen kan brukes til å skjøte to rørstusser av ulike typer.
– Koblingen tillater 4 grader avvinkling pr ende. Det gjør den enkel å bruke og tilpasse, og  den innebyggede fjæringen i selve koblingen fjærer, og er med på å beskytte huset, som er i seigjern, for krefter, forteller Bostad

Sett ovenfra

Skien fornyer
En kommune som har stor aktivitet på fornyelse av rørnettet er Skien, og man har som første kommune i landet hatt anledning til å gjøre seg kjent med det nye produktet.
– Fordelen med produktet er åpenbar, det har jo bare en bolt istedet for fire pr side. Særlig der det er litt trangt å komme til er dette en stor fordel. Vi legger uten videre koblingen rett i grøft, det skal den tåle bra, seier Kalle Bratsberg som jobber på distribusjonsnett drikkevann i Skien kommune.
Bratsberg kan fortelle at aktiviteten er stor på fornyelse av nettet og alt som gjør det enklere å få gjennomført arbeidene er kjærkomment.
– Vi bruker mange ulike løsninger, men denne er nok den enkleste og raskeste løsningen vi har vært borti. At den tillater litt avvik i vinker er også en fordel. Vi vet jo alle at i virkeligheten er ikke alle rør helt rette, sier Kalle Bratsberg.

Espen Bostad

Mellomstykke 
I Skien er det som mange andre steder vanlig å legge inn et mellomstykke med serviceventil i forbindelse med flensovergang. Da bruker man litt ekstra lange bolter, slik at de holder pakningene sammen.
Arbeidet som legges ned i grøfter og kummer i Skien gjøre med kvalitet og langsiktighet for øye. Kravet til løsninger og utstyr er 100 års levetid.
– Jeg har inntrykk av at kommunen ligger langt framme innen fornyelse av rørnettet. Vi legger mye inn i at alt skal være enkelt å drifte i framtiden. Vi tenker langsiktighet og kvalitet i alt vi foretar oss, forteller Kalle Bratsberg.