Svensk kommune sperrer for Tiktok

Som et sikkerhetstiltak vil Tiktok-appen bli slettet og sperret på alle Skellefteå kommunes arbeidsmobiler og nettbrett. Kommunens sikkerhetsråd vurderer at appen kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

0

Fredag ​​28. april: I dag forsvinner Tiktok-appen fra alle jobbmobiler og nettbrett tilhørende Skellefteå kommune. Det melder kommunen i en pressemelding. Årsaken er at appen samler inn store mengder informasjon om brukeren og at det er uklart i hvilke hender den innsamlede informasjonen kan havne.

– Akkurat som mange andre svenske kommuner, myndigheter og bedrifter har vi valgt å ta dette forhåndstiltaket, rett og slett for å minimere risikoen for at informasjon kommer i feil hender, sier Magnus Hjonequist, IT-servicesjef i Skellefteå kommune, i pressemeldingen.

EU-kommisjonens IT-tjeneste ba i januar i år alle ansatte i EU-ledere om å avinstallere Tiktok fra deres bedriftsenheter, så vel som de personlige enhetene som bruker bedriftsapper, med henvisning til bekymringer om databeskyttelse.

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, fortalte reportere at han hadde snakket med Tiktok-sjefen Shou Zi Chew om bekymringer om personvern i forbindelse med videodelingsappen.

Tiktok er et kinesisk sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer, i all hovedsak gjennom en mobilapp. De inneholder ofte opptredender med sang-miming, humor, dans eller matlaging.

Nettstedet har fått kritikk for brudd på personvernlover, overvåkning av brukerne og trusler mot nasjonal sikkerhet. Appen er blitt forbudt eller forsøkt forbudt i flere land. Sommeren 2022 ble det kjent at selskapets kinesiske ansatte regelmessig henter inn privat informasjon om brukere av nettverket i andre land. Selskapets ansatte har uttalt at «alt er synlig i Kina». India er blant landene som har forbudt TikTok på grunn av trusler mot nasjonal sikkerhet.

Den 23. mars 2023 redegjorde Tiktoks administrerende direktør Zi Chew for selskapets aktiviteter i en bredt dekket høring i USAs kongress, hvor han ble utsatt for kritikk fra representanter som hevdet at det ble styrt av Kinas kommunistparti, uten at de fremla direkte bevis for påstanden.

Justiminister Emilie Enger Mehl fikk i februar 2023 kritikk for å ha lastet ned appen på en «ugradert tjenestetelefon». I mars 2023 frarådet Justis- og beredskapsdepartementet Tiktok på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Som følge av denne anbefalingen besluttet Stortingets presidentskap at appen skal avinstalleres fra både tjenestetelefoner og andre enheter tilkoblet Stortingets systemer.

Nettverket eies av det Beijing-baserte selskapet ByteDance som ble startet i 2012 av Zhang Yiming.I 2017 ble appen utgitt for markedet utenfor Kina. Tiktok er ikke tilgjengelig i Kina, men i 2016 lanserte ByteDance applen Douyin for det kinesiske markedet. Tiktok og Douyin er identiske, men Douyin har andre retningslinjer. I september 2018 var Tiktok månedens mest nedlastede app i USA – den første kinesiske appen som har klart dette.

Per 2021 var det registrert én milliard brukere. Totale nedlastninger er omtrent tre milliarder per juni 2021.