Seinen med Eiffeltårnet i bakgrunn. Foto: Daniela Kloth Wikimedia Commons lisens

Blir Seinen ren og klar til OL-24?

Under OL i juli neste år er planen å arrangere svømmeøvelser i Seinen. Et omfattende arbeid med å oppgradere avløpssystemet er igangsatt, men spørsmålet er om man får vannkvaliteten opp på et tilfredsstillende nivå. Nylig måtte en triathlon konkurranse avlyses på grunn av tvilsom vannkvalitet.

0

Nylig ble et svømmearrangement på Seinen avlyst på grunn av kommunale kloakkutslipp, dermed såddes ny tvil om man vil nå målet om å kunne arrangere OL-øvelser på Seinen neste år.

Onsdag 16 august testet idrettsutøvere vannet i Seinen for å venne seg til elvestrømmene, før fire dager med triatlon-testarrangementer, i forkant av OL i Paris 2024 der flere av svømmerennene skal foregå i elven.

– Jeg stuper alltid med åpen munn. Det kommer ikke til å være morsomt om jeg våkner i morgen tidlig med … hva som helst, sa triatleten Kristian Blummenfelt til journalistene onsdag 16. august før han hoppet i Seine-elven i Paris, ifølge France 24.

Høye nivåer av forurensning i Seinen førte til at to svømmearrangementer måtte kanselleres , etter to andre ble gjnnomført torsdag og fredag.

Som svar på spørsmål om vannkvalitet gjentar arrangørene nå et år før OL i Paris i 2024, at man ikke har noen plan B for svømmearrangementene som skal holdes i elven.

Løpene var imidlertid en delvis suksess for arrangørene. Triatlon for kvinner og menn gikk som planlagt torsdag og fredag, før svømmeetappene ble avlyst for helgens paratriatlon og blandede stafettløp etter at det ble påvist høye nivåer av E.coli-bakterier i elvevannet.

Resultatene av vannkvalitetstester viste “betydelige avvik” i timene før lørdagens arrangementer, sa arrangørene i en uttalelse.

– Vannkvaliteten ga ikke de nødvendige garantier, sa Paris OL-organisasjonskomiteen og det styrende organet World Triathlon.

Kanselleringene kom bare to uker etter at løpene for 2023 World Aquatics Open Water Swimming World Cup også ble kansellert på grunn av de høye forurensningsnivåene i Seinen.

Likevel insisterer arrangørene i Paris 2024 på at svømmearrangementer i åpent vann kan – og vil – finne sted i elven under lekene neste år.

– Vi satser på dette ekstraordinære stedet, uansett hva som skjer, sa Tony Estanguet, leder av Paris 2024-organisasjonskomiteen og en tidligere kanomester. – Vi ønsker å bevare denne ambisjonen.

Men det gjøres en liten innrømmelse om at en beredskapsplan tillate å skyve olympiske svømmearrangementer i noen dager hvis vannkvaliteten ikke er opp til standard.

Bading i Seinen har vært forbudt siden 1923 – selv om noen målbevisste svømmere i åpent vann har fortsatt praksisen i den franske hovedstadens vannveier.

Løfter om å gjenopprette vannkvaliteten dateres tilbake til 1990, da daværende Paris-ordfører Jacques Chirac – senere fransk president – sverget på at dette skulle blir bra, men klarte ikke å gjøre Seinen trygg for svømming igjen.

Planen for olympiske og paralympiske idrettsutøvere å svømme i Seinen er den mest profilerte markøren for Paris rådhus nylige forsøk på å rydde opp i elven.

Den største forurensningsrisikoen skjer i forbindelse med kraftig regn, som kan føre til at det parisiske kloakksystemet går i overløp tilSeinen, og forurenser det med avføringsbakterier E.coli og Enterococcus.

Svømmearrangementer tidligere på sommeren ble forstyrret av regnnivåer som nådde fire ganger det vanlige gjennomsnittet, sa Christophe Noël du Peyrat, stabssjef for myndigheten i Paris-regionen.

Vi har fortsatt mye arbeid foran 2024. . . å kunne møte eksepsjonelt vær som det vi har kjent i slutten av juli og begynnelsen av august.

Årsaken til høye nivåer av bakterier i vannet lørdag og søndag blir imidlertid fortsatt undersøkt.
– Til dags dato har vi ennå ikke funnet noen forklaring, sa Pierre Rabadan, varaordfører i Paris med ansvar for sport og OL, til AFP.

En investering på 1,4 milliarder euro i håndtering av avløpsvann fra staten og lokale myndigheter har gitt «betydelig fremgang» de siste årene, og forurenset vannoverløp til Seinen har blitt redusert, sier OL-arrangørene. Kilde: France 24