Gunnar Haug hos Pipelife viser Easy Reg, som er styringsboksen som monteres på hytta og som styrer varmen på Isoterm stikkledning, en på vann og en på avløp.

Smartere styring av frostfrie stikkledninger

Trykkavløp og vannforsyning med frostfrie ledninger vinner stadig nytt terreng. Systemene bruker lite energi og har automatisk justering av varme etter behov. De private stikkledningene er det hytteeier som kontrollerer fra en bryter med termostat, og justerer via egen app. Her har Pipelife tatt fram en ny versjon av Easy Reg, som har gjort det enklere både får elektriker og bruker.

0

Innen utbygging av frostfritt trykkavløp er Norge trolig fremst i verden. Løsninger for å pumpe avløpsvann uten selvfall har gjort det mulig bygge ut skånsomt i terreng. Man oppnår en smidigere og raskere utbygging enn med tradisjonelt selvfall. Det vanlige er å legge vann og avløp i samme sjakt, og begge som frostfrie rør.

Jack Ragnar Valleraune hos JV Anlegg og Gunnar Haug hos Pipelife har funnet en god løsning for vann og avløp til Havneberget Hyttefelt.

Nylig kunne firmaet Havneberget Utvikling i Sarpsborg presentere Havneberget Hyttefelt på Slevik for salg. Man er akkurat ferdig med å opparbeide infrastruktur, og man regner med å selge 34 nøkkelferdige hytter i et populært områdes nær fjorden, høyt og solrikt med gangavstand til båthavn.

Allerede tidlig i prosessen falt valget på trykkavløp basert på Isoterm rør. Selv om det var mulig å legge til rette for selvfall på visse strekninger var trykkavløp som helhet fordelaktig og rimeligere. Dessuten får man et lukket system uten mulighet for fremmedvann å kunne trenge inn. Nylig kunne man legge siste hånd på fellesanlegget for vann og avløp, da med Isoterm frostfrie rørsystem fra Pipelife, med varmestyring av både fellesledning og stikkledninger. Fellesanlegget allerede er ferdig installert, og etterhvert som hyttene selges sørger utbygger for stikkledninger for både vann og avløp til den enkelte hytte.

– Vi kjenner Isoterm systemet fra Pipelife godt fra før og det var naturlig å velge dette, her får vi en partner som følger opp under hele prosjektet. Vi er sikre på at dette blir en fin totalløsning som blir grei å drifte. Videre finnes det mange alternativer på pumpeløsninger og vi er i ferd med å gjøre en rammeavtale også på dette området. Målet er å kunne få det slik at alle hytter får identiske løsninger. Dermed har man en lik standard å forholde seg til både når det gjelder drift av pumpene og på drift av egen stikkledning, sier Jack Valleraune, leder for JV Anlegg.

Gunnar Haug hos Pipelife og elektriker Jarle Torp fra Slevik Elektriske sjekker at alt er på plass.

Det er Slevik Elektriske som har levert de elektriske anlegget. Man har i tillegg montert Pipelife’s skreddersydde kontrolltavler til å drift av felles Isoterm nett for trykkavløp med Smart Reg og man vil etter alt å dømme ha installasjon av Easy Reg på den enkelte hytte. Mens Easy Reg styres fra hytta har Smart Reg to-veis kommunikasjon.

– Her bli det Isoterm rør både i fellesanlegg og på stikkledninger. Kontrollen med varmen på rørene foregår automatisk og trinnvis basert på følere i bakken og i selve rørene. I tillegg til tavle på fellesanlegg har de som skal drifte anlegget fjernkontroll via bredbånd til styring fra egen nettside med Smart Reg. På den enkelte stikkledning får hytteeier en Easy Reg termostatbryter på henholdsvis vann og avløp, forteller Gunnar Haug hos Pipelife, som for anledningen er ute og forklarer systemet for elektriker Jarle Torp fra Slevik Elektriske.

Easy Reg bryteren (for stikkledning) har innebygget termostat og kan programmeres med en app, og det gjør det enklere for elektriker å montere. Hytteeier justerer temperaturen via appen og kan følge med på egen stikkledning, koblet via bluetooth. Sluttbruker må være på hytta for å styre bryteren. Easy Reg har tatt over for den tidligere modellen CA-20, og har vært på markedet i et par år. På samme måte som fellesanlegget har automatisk tilførsel av varme etter følere i røret og i temperaturen i bakken har også Easy Reg en tilsvarende virkemåte. 

– Easy Reg trinner varmen opp og ned etter behov ved å øke eller minske effekten på varmekablene. I de fleste tilfeller vil anlegget stå på året rundt og leverer varme kun i den kalde årstid. I tillegg har man mulighet for å gjennomføre tining via Easy Reg. Man må av sikkerhetsmessige årsaker være tilstede når tining utføres. Den nye Easy Reg bryteren går automatisk tilbake til drift etter endt tinetid på 60 min. Den er også enklere og hurtigere å koble opp for elektriker, forklarer Haug. 

På emballasjen ligger QR kode som elektriker kan bruke til å få all veiledning på montasje og teknisk dokumentasjon

Grunnen til at man har laget en automatisk tilbakestilling fra tinefunksjonen på denne måte er at det tidligere har forekommet at hytteeier har satt på tining og glemt å slå av. Dette har gjort at avløpsrørene har fått mer varme enn de har hatt godt av. 

– Easy Reg har en rekke nye funksjoner, med ny software og bluetooth oppkobling mot smarttelefon, dermed kan man enkelt programmere bryteren og justere termostat. Easy Reg er blitt enklere for både elektriker og eier. Vi har som ambisjon å holde kostnadene på en rimelig nivå, derfor er Easy Reg gjort så enkel som mulig. Den er imidlertid smart i bruk og tilbakemeldingene har vært svært gode, sier Gunnar Haug fra Pipelife.

Easy Reg kommer nå (Q1 2024) med flere valg for språk enn tidligere. Dette har å gjøre med at man markedsfører systemet i flere land, samtidig som det er flere nasjonaliteter som står for både montering og bruk. Easy Reg er dessuten rett fram å koble til enn tidligere, uten spesielle koblingsskjema.

– Vi snakker foruten nordiske språk om engelsk, tysk og trolig også polsk. Vi har også satt en QR kode på emballasjen man kan følge til nettet der det er leggeanvisninger og bruksanvisning. Alt blir enklere å forstå både for entreprenør, elektriker og bruker, forteller Haug.