Første kurs i drift og tilsyn av minirenseanlegg

Nylig arrangerte Avløp Norge sitt første kurs i teoretisk og praktisk innføring av drift og tilsyn av minirenseanlegg. I alt 22 personer fra medlemsbedriftene i Avløp Norge og kommunale representanter deltok.

0

Kurset inneholdt en teoretisk del og en praktisk del. Den teoretiske delen omfattet regelverk, sammensetning av avløpsvann, slamproduksjon, renseprosesser og anleggstyper. Besøk på fire eksisterende anlegg med prøvetaking og måling av driftsparametere utgjorde den praktiske delen av kurset. I tillegg fikk deltakerne en demonstrasjon av kjemisk fellingsprosess  og en gjennomgang av aktuelt måleutstyr ved representanter fra leverandører.

[bildel]2016/19/myl82176uo[/bildel]

Jevnlig
Servicekurset vil være et av hovedprosjektene til Avløp Norge i tiden fremover som tar sikte på å holde 2 – 3 kurser pr. år. Kurset har som formål å øke kunnskapen hos de som skal utføre service og tilsyn av minirenseanlegg. Kurset er også ment for saksbehandlere i kommunene og andre som ønsker økt kompetanse på tilsyn av minirenseanlegg.
Kursprogrammet er basert på et kurskompendium forfattet og redigert av Arild Eikum  (Avløp Norge), Erik Johannessen (Cowi AS) og Tor Gunnar Jantsch (Driftsassistansen i Østfold).

[bildel]2016/19/w328217ocd[/bildel]

Prøve
Kurset ble avsluttet med en skriftlig prøve. Ved bestått prøve mottar deltakerne et kursdiplom, som sammen med en bedriftsintern produktopplæring vil bidra til en betydelig kompetanseheving i bransjen. Driftsoperatører blir på denne måten bedre rustet til å iverksette tiltak på anlegg med driftsproblemer.
Godt driftede minirenseanlegg utgjør en bærekraftig avløpsløsning for å sikre våre felles drikkevannskilder og sårbare vannområder i årene fremover. Ifølge EU`s Vanndirektiv forplikter norske kommuner seg til å rydde opp i uheldige utslipp, så vel kommunale som avløp i spredt bolig -og fritidsbebyggelse innen 2021.