Artur Burdek gikk fra en tapt jiobb i oljeindustrien til nå å skal bli daglig leder i Frost VVS i Bergen.

Artur måtte forlate oljejobb, nå er han ny sjef hos Froster

ETTER 14 MÅNEDERS LEDIGHET

0

Artur Burdek hadde vært student ved oljerelaterte fag ved Universitetet i Bergen. Oljeindustrien var fremtiden den gang Burdek var ung og lysten på en utfordrende jobb var drivende for han studier. Han gikk rett inn i en ingeniørjobb før han avsluttet eksamen. Han fikk en godt betalt oljejobb. I mars 2014 fikk han beskjed om avskjed, og gikk arbeidsledig fra 1. august.

Han fikk dag beskjed om at den stillingen opphørte i firmaet han jobbet, oljeserviceselskapet Aibel.

Han NAV-et i 14 måneder, som det heter, meget motvillig og søkte på over hundre relevante jobber. Å jobbe og stå på er viktig for den 29-åringen fra Laksevåg.

Mens tusener andre også mister jobben i oljeindustrien, står i NAV-kø og håper på en relevant, dukker det opp solskinnshistorier ved jevne mellomrom.

En av disse historiene er hva prosessingeniør Artur Burdek gikk inn i sent sist høst.

Men før den historien begynner, har Artur Burdek vært inne til flere intervjuer. Det ble alltid et: ”Vi beklager, men stillingen er besatt”.

-Tøft, sier han. Med slike motganger og utfordringer er det lett å miste motet.

Aktivitet ble vendepunktet

Det er noe som heter NAVs jobbklubb, eller det som også kalles jobbsøkerkurs. Å være aktiv her ble et vendepunkt for ham.

Både CV og søknader ble pusset på, og det ble gitt tips og råd for fremtidige søknader. Samtidig ble deltakerne oppfordret til å gå rundt til bedrifter hvor de kunne tenke seg å jobbe, presentere seg selv for å diskutere en mulig stilling.

Etter å ha gjort en del undersøkelser, både på internett og via bekjente, valgte han å oppsøke Froste AS, moderselskapet til Froster VVS som har hovedkontor i Bergen, et selskap som leverer pumper til industrien. Etter noen uker kom tilbudet om jobb i Froster VVS AS.

Froster VVS spesialiserer seg på tilbakestrømssikring i henhold til NS-EN1717, samt lagerfører standard-pumper, dykk-pumper, og reduksjons/sikkerhetsventiler.

Artur forteller at eieren satte pris på besøket, kanskje han oppfattet det som en styrke at han tok et slikt initiativ. Og det ble jobb. Også takket være at NAV har en ordning med lønnstilskudd.

Hittil har Artur hatt jobb som salgsingeniør hos Froster VVS. Men nå er han tilbudt jobben som daglig leder, noe som han lar skinne igjennom at er interessant når VVSforum snakker med ham.

Han stiller ikke uten kunnskaper for denne jobben. Under arbeidsledighetsperioden tok Burdek kveldskurs ved Norges Handelshøyskole i bedriftsøkonomi og prosjektledelse.

– Dette var kurs som er godkjent av NAV samtidig som man går på arbeidsledighetspenger, forteller han.

Også fagorganisasjonen Nito var svært behjelpelig hele tiden han gikk uten jobb, og bidro med kontingentfritt medlemskap, støtte til kurs og generell rådgivning.

VVS-bransjen bør være aktuell for oljeoppsagte

– Jeg vet om mange som sliter med å finne seg utdanningsrelevant jobb. Man må tenke litt utenfor boksen, og man må vise at man virkelig ønsker arbeid, sier han.

Han anbefaler å utnytte Navs jobbkurs, er man medlem av en fagforening er det hjelp å få, blant annet gjennom seminarer, vennekrets og sosiale medier må utnyttes, understreker han.

-Det verste man gjør, er å bli sittende fast bak skjermen. Ikke lås deg fast mot oljebransjen som er på vei nedover, men se etter muligheter andre steder. Byggebransjen, inkludert VVS-bransjen og VA-bransjen kan for mange være aktuelle, påpeker den påtroppende daglige leder hos Froster VVS AS.

Så skjedde det også noe i oktober som Artur Burtek vil være tilnærmet alene om, nemlig å få spennende jobb etter 14 måneders ledighet og samtidig vinne en halv million kroner i Lotto!

– Dette ble en lykkerus som jeg sannsynligvis aldri opplever igjen. Oktober er blitt min nye lykkemåned. Etter mye motgang, gikk det endelig min vei igjen, avslutter Artur Burdek.