Thomas Blankevoort viser fram det nye gatesluket

Praktisk dag med flere spennende nyheter

Brødrene Dahl arrangerte fagdag på Kalnes:

0

Tradisjon tro ble VA-bransjen i Østfold invitert til fjøsene på Kalnes for en jordnær utstilling av nye og nyttige produkter. Både kommuner, entreprenører og rådgivere kjente sin besøkelsestid og praten gikk i ett.

Å se og ta på løsninger og reelle produkter, og møte leverandører uten powepoint og med et minimum av brosjyrer. Dette er filosofien bak Praktisk Dag, som Brødrene Dal tradisjon tro lot gå av stabelen på Kalnes i går.

Terje Velle fra Efas talte varmt om sømløse bend og en ny løpemuffe.

– Praktisk Dag er en av flere tradisjonelle arrangement i Brødrene Dahls regi. Som det går frem av navnet fokuseres det her på å vise frem håndfaste produkter gjerne kombinert med praktiske øvelser. Vi samler de fleste leverandørene i VA bransjen som setter fokus på sine utvalgte produkter, og gjerne nyheter. Dette blir da en arena hvor de aller fleste produktgrupper er representert, og her kan man få hjelp til å løse aktuelle problemer og utfordringer. Kundegruppen er alt fra entreprenører, konsulenter, kommuner og skolelever. Vi regner med at vi har rundt 180 besøkende i løpet av denne dagen, noe vi er meget fornøyd med, sier Cato Jensen hos Brødrene Dahl.

Flere store godbiter for VA-bransjen ble også tatt fram, ved siden av de velkjente kvalitetsvarene som pleier å florere på arrrangementet.

Strekkfast avløpskum, her presentert av Jan Kenneth Bartolo og John Sydtveit fra Pipelife.

En bærbar veikum

Et produkt som er helt nytt i Norge er et gatesluk i plast med en fiffig og nyutviklet innvendig sil. Gatesluket er i 100 % plast og er i ferd med å lanseres av Norsk Wavin. Sluket kjennetegnes med en solid kropp men det mest spennende er en innvendig 360 graders filterløsning som fanger opp sand og flytende partikler.

– Det unike er at det omtrent ikke kan gå tett og at det har svært stor kapasitet med en sedimenterende funksjon. Under tømming løfter man bare ut vannlåsen og sugebilen kan slurpe opp urenheter fra bunnen, som er buet, slik at man får med seg alt. Dette er en svært nett og praktisk løsning som er helt ny. Vi ser fram til å montere det første sluket her i landet, forteller Thomas Blankevoort til VANytt.
Hele løsningen er i plast lett å transportere og kan monteres av en person.

Interesserte rådgivere fra Multiconsult i Fredrikstad stiller spørsmål til Martin Rud fra AVK t.v. Videre Bnar Fatah, Alvaro Baigorri, Berit Wilhelmsen Samira Saed og Dvaa Bassam

Strekkfast avløpskum

En annen ny løsning som ble vist fram på Kalnes er en strekkfast avløpskum, bygget opp av hel sveisede PE-rør som løper gjennom hele kummen. Løsningen kan enkelt bygges på med standard stigerør og toppring som kan gli fleksibelt mot f. eks en flyteramme i selve veilegemet.
– Tradisjonelle kummer der man stikker rørene inn har en svakhet ved at stussen kan falle ut dersom PE-røret krymper. Da blir det lekkasje, noe som ikke kan skje her. Rørstussene på utsiden kan videre sveises sammen med PE avløpsrør til en strekkfast løsning, eller man kan bruke muffer. En fordel med løsningen er at selve kummen er med på å forankre røret, slik at strekk-krefter forblir i røret, uten at man får forskyvninger, forklarer Jan Kenneth Bartolo ved Pipelife.
Kummen kan bestilles i mange ulike formasjoner og dimensjoner, men et standard utvalg ligger også på lager.

Halden kommune stilte med mange interesserte, som har stimler til INNVAs utstilling og Svein Magne Albertsen

Sømløst og smart

Plast er kommet for å bli og en som stadig har nye smarte løsninger å vise fram er Efas på Vinterbro. Denne gangen valgte Terje Velle å vise fram et av sine sømløse bend og en ny løpemuffe fra Simona.
– Bend som er sveiset stjeler mye motstand og energi. Med sømløse bend får man bedre hydraulikk og mindre motstand i rørene. Vi snakker om store summer man kan spare i det lange løp, forklarte Velle, som kan legge fram dokumentasjon på for mye det er å spare ved å tenke sømløse bend i stedet for kantete.
Et annet nytt produkt som ligger klart på hyllene er en løpemuffe med stor toleranse i dimensjoner.
– Det finnes mye ukurante rørdimensjoner der ute. Denne muffen har stor toleranse på dimensjoner. Den er åpen innvendig og kan dermed tres innpå den ene siden og sklis på plass der den skal være. Rørene kan settes butt-i-butt og  så er det bare å stramme til, forklarer Velle.
Muffene er fra Simona og finnes i ulike størrelser.

Engasjerte VA-folk fra Halden kommune. F.v. Rune Brostigen, Eivind Lund, Torbjørn Johansen, Jens Erik Johansen.