Biokull av slam kan brukes i rensing
Biokull laget av kloakkslam kan effektivt fjerne metaller som kadmium og kobber i kommunal avløpsrensing. Studien, oppsummert i en ny kort rapport fra Mälardalen Water and Sewage Cluster, peker på muligheter for både mer effektiv rensing og intern ressursbruk.
Positivt for Tofte
Ny konseptutredning støtter etablering av et robust regionalt renseanlegg på Tofte. Valg av prosessløsning bør tas i en senere fase i dialog med aktuelle kommuner, i utredningen legges til grunn MBBR-prosess. Det er gjennomført simuleringer som indikerer at det kan være mulig å oppnå høyere renseeffekter enn det som var satt som ambisjon om 85 % rensegrad for de grovdimensjonerte MBBR- og IFAS-MBR-prosessene.
Flere områder merkes som flomutsatt
NVE har laget et oppdatert aktsomhetskart for flom. Kommunene får nå et mer komplett bilde av hvor det kan være flomfare. Det oppdaterte kartet gir et bedre kunnskapsgrunnlag, både for arealplanlegging og beredskap.
Fosfor fra brent slam til økolandbruk
Europakommisjonen har godkjent gjenvunnet kalsiumfosfat til bruk som gjødsel i økologisk landbruk. En beslutning som åpner markedet for fosforprodukter fra forbrent kloakkslam. Beslutningen baner vei for økt avling, redusert importavhengighet og færre skadelige stoffer på europeisk jordbruksland.
Neste uke er temauke
Neste uke arrangerer Vannsenteret en ny temauke dedikert til kompetanseheving og erfaringsdeling. Det blir kurs, praktiske demonstrasjoner og faglige møter. Alt er tilrettelagt for VA-fagfolk i ulike roller og funksjoner (fagarbeidere, driftsoperatører, prosjekterende, prosjektledere, byggeledere, VA-rørleggere, kommunale VA-ledere).
Det største hittil
Det er en omfattende prosess å starte opp en ny rørlinje, og for første gang har Hallingplast produsert og levert rør med diameter på hele 1200 millimeter. Hver rørseksjon er 12 meter lang og veier omtrent 3 tonn.
Avløpsledning i duktilt støpejern
Der ikke-strekkfaste rørtyper ville krevd betongklosser for forankring, kan de strekkfaste skjøtene på duktile rør alene ta opp kreftene fra retningsendringer og trykkvariasjoner. Det betyr mindre graving, færre og lettere løfteoperasjoner – og raskere fremdrift.
Drukner i regler: – Jeg har ikke kapasitet til dette!
Anleggsgartneren må lese seg opp på fem forskrifter og krav hver dag. Nå mener han noen må skjære gjennom regelveldet.
For korte penger i kommunene
Det etterlyses mer langsiktig satsing og større handlingsrom for kommunene til å gjøre prioriterte tiltak på VA-siden. Bunnskrapte kommunekasser og enorme etterslep innen rørfornying vekker bekymring. Å separere ut overvann bør uansett prioriteres og kan i mange tilfeller være selvfinansierende.
To dager i kummens tegn
– KUMdagene er en praktisk hands-on arena, hvor kommuner og fagmiljøer kan dele erfaringer og sammen utvikle fremtidens løsninger for vei, vann og gatemiljø, sier Alf Rune Holterbakken, salgssjef hos Ulefos.