Fra Oceanhamnen i Helsingborg der anlegget befinner seg. Lisens Wikipedia Commons

Kildesortert avløp skal ut i verden

Det kildesorterende avløpssystemet «Tre rør ut» i Oceanhamnen-området i Helsingborg, er en av de som er bevilget penger innenfor «ANKER»-prosjektet. «Tre rør ut» skal videreutvikles og det skal bygges nye områder med kildesortert kloakk i Europa.

0

NSVA* bevilges 7 millioner til å videreutvikle et kildesorterende avløpsanlegg

I «ANKER»-prosjektet er formålet å sikre fremtidige samfunn sikres mot vannmangel, og dette skal blant annet skje gjennom gjenbruk av renset gråvann. I tillegg reduseres smittespredning og spredning av multiresistente bakterier takket være separat behandling av kildesortert toalettavfall fra vakuumtoaletter.

«Tre rør ut» løsningen i Helsingborg får nå selskap av distrikter med kildesortert kloakk i Nederland, Tyskland og Belgia, mens kunnskapen skal spres til flere kommuner. Prosjektet varer til 2026.

– Vi er så glade for at vi har fått innvilget forskningsstøtte fra EU InterReg. Støtten gir oss muligheten til å utvikle vakuumsystemet i Helsingborg for fremtidig utvikling, samtidig som vi får støtte til å kunne bygge karbonfiltre til vårt vanngjenvinningsanlegg i RecoLab. Et godt steg på veien til fremtidens kloakksystem, sier Pär Gustafsson, leder for avløpsrensing og miljøsjef.

Hvordan fungerer “Tre rør ut”?

«Tre rör ut» er navnet på det kildesorterende avløpssystemet bygget i Oceanhamnen-distriktet i Helsingborg. I stedet for tradisjonelle avløps- og oppsamlingssystemer har Oceanhamnen tre separate avløpsledninger: en for svartvann (toalett), en for gråvann (badekar, dusj, vaskerom) og en for matavfall (via kjøkkenavfallskvern).

Disse rørene ledes rett til utviklingsanlegget ved RecoLab. Det er installert vakuumtoaletter i områdets eiendommer, dels for å oppnå mer effektiv håndtering av svartvann og økt biogassproduksjon, dels for å redusere vannbruken ved toalettspyling.

Med «Tre rør ut» på RecoLab ser NSVA og Helsingborg by på avløpsvann som en viktig ressurs. Takket være at strømmene er kildesortert, kan viktige ressurser effektivt resirkuleres til rene gjødselprodukter (nitrogen og fosfor), rent vann og biogass.

Hva er EU interreg og «ANCHOR»-prosjektet?

EU Interreg er et regionalt samarbeidsprogram innenfor EU hvor partnere i naboland hjelper hverandre med å løse felles utfordringer. Konkret fikk «ANCHOR-prosjektet» støtte innenfor prioriteringsprogrammet «en klimaresilient Nordsjøregion» med mål om å jobbe mot klimatilpasning og risikoforebygging ved hjelp av økosystembaserte applikasjoner. «ANCHOR»-prosjektet har et totalbudsjett på 50 millioner SEK, hvorav NSVA har et budsjett på cirka 12 millioner SEK med 60 prosent EU-finansiering, det vil si i overkant av 7 millioner SEK i støtte.

* NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) er et interkommunalt selskap som ble dannet i 2009. NSVA leverer drikkevann, renser avløpsvann og tar seg av overvann i kommunene Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp og Örkelljunga.