Pumpestasjon under bygging

Erstattet renseanlegg med pumpestasjon



Gjerstad kommune hadde to avløpsrenseanlegg, men valgte av flere grunner å redusere til ett. Med smart kloakkpumpestasjon og tynn overføringsledning har man fått en rimeligere og mer framtidsrettet VA-løsning.


0

Et renseanlegg må stadig oppgraderes for å henge med offentlige krav og forventinger om effektivitet.
I Gjerstad kommune har man lenge vært klar over at det er kostbart å sitte med to renseanlegg. Derfor vurderte man muligheten for å gjøre det hele litt enklere.
– Det er alltid dyrere å ha to anlegg. Det ene var slitent og lå dårlig til for bl.a. slamtransport. Derfor ba vi Asplan Viak om å se på mulighetene for å samle det hele i ett og foreslå en totalt ny løsning for oss, sier avdelingsingeniør Jonas Gruer i Gjerstad i kommune til VANytt. 



Muligheter i vann

De to renseanleggene ville uansett ha behov for oppgradering i nær framtid, men ett av de var av nyere dato og hadde mer sentral plassering, like ved E18 sør i kommunen. En løsning man derfor ønsket å få vurdert var å etablere en pumpestasjon i stedet for renseanlegget i nord og legge rørledning gjennom Gjerstadvannet, og på denne måten også slippe unna med mindre gravearbeid.

–  Å legge sjøledning er ofte et godt alternativ, og det finnes en rekke nye løsninger. Vi foreslo en vektet ledning med 25 % luftbelastning. Dette betyr at ledningen ligger godt på bunn selv om den skulle bli fylt med 25 % luft, det var etter vår vudering tilstrekkelig, sier rådgiver i prosjektet Per Helge Tomren hos Asplan Viak til VANytt. Tomren synes forøvrig at kloakkledninger ofte blir overbelastet med lodd i Norge.
Vekting av ledninger i sjø har for mange å gjøre med frykten for gassutvikling.

- Dette er ikke noe problem med rør som er i drift, og som driftes på riktig måte, siden gassene løses inn i vannet. Imidlertid kan det være problem med H2S i endene av ledningen, det bør man se opp for, sier Tomren til VANytt.

[doc:62:pdf:SE PÅ TEGNINGER]



Gass ikke problem
Røret som ble valgt var en 5.800 meter 90mm SESU-pipe (Synkerør) for avløp fra Hallingplast, levert som 16 kveiler à 350 m, og 1 kveil à 200 m. Entreprenør var Lundseth & Valle. 
I tillegg til selve ledningen ble det lagt flere landtak inn fra ledningen slik at man enkelt kan koble seg på i framtiden. Øvrig strekning lå også bra til rette for nedgraving, blant annet gjennom myr.
– Nå ett år etter at anlegget kom i drift ser vi at løsningen har vært god, og all kloakken havner på et sted der vi kan sette inn ressurser i oppgradering av renseanlegget, sier avdelingsingeniør Jonas Gruer i Gjerstad til VANytt.

Et faktum som styrker beslutningen er at det i hovedsak er i denne delen av kommunen man forventer vekst.

- Nå handler det om å hindre fremmedvann i avløpsvannet, og å få koblet på de som ligger naturlig til den nye avløpsledningen, mange av disse har tidligere ikke hatt et tilibud, sier Gruer. 

N-Pumpe fra Flygt

Den nye pumpestasjonen ligger i Egdalen og pumper avløpet til Gjerstad RA på Sundebru RA, som er fra 1989 og pr i dag har god kapasitet.
– Det spesielle med denne pumpestasjonen er at den skal pumpe med et trykk på hele 75 mVs, og samtidig en kapasitet på kun 3,0 l/s. Her har vi derfor levert vår Flygt N-pumper i SH- utførelse (SH= Super High Head), dette er en pumpe i solid utførelse og som er er utviklet nettopp for små avløpsmengder og høye trykk, som her i Gjerstad. N-pumpene har også meget høy virkningsgrad, noe som gir lave strømkostnadene og er svært motstandsdyktige mot slitasje, som gir lave vedlikeholdskostnader, sier filialsjef Tom Skrøvje ved Xylem i Kristiansand. 
Skrøvje forteller at N-pumpen har en enestående egenskap til å holde høy virkningsgrad selv etter lang tids drift i nettopp kommunalt avløpsvann.


Om det kommer større partikler i pumpa(kluter etc) enn hva den ellers ville kunne viderebefordre vil løpehjulet reagerer med å bevege seg oppover på akslingen.



Truser og energi

Tilstopping av pumper i som følge av truser, sokker, vaskefiller etc er et velkjent problem. N-pumpen har imidlertid et system for selvrens som er avgjørende om man skal pumpe så små vannmengder som dette, og med så høyt trykk.

– Om det kommer større partikler i pumpa(kluter etc) enn hva den ellers ville kunne viderebefordre vil løpehjulet reagerer med å bevege seg oppover på akslingen. Denne patenten er kalt ‘’Adaptiv N’’ og de 4 pumpene i Gjerstad er også utstyrt med denne patenten, forteller Skrøvje, som legger til at bruk av pumper med kvernsystem, mye brukt i private avløpsanlegg med korte driftstider gir i kommunale pumpestasjoner ofte svært høye vedlikeholdskostnader og ønskes ikke benyttet hvis det er mulig å unngå.
– Så effektive er Flygt N-pumper at vi i Xylem har hatt en kampanje over lengre tid der vi garanterer minst 25% strømbesparelse ved utskifting til denne pumpetypen, sier Skrøvje.

Xylem har levert mer enn 9000 prefabrikerte pumpestasjoner i Norge og er den største leverandør av kommunale pumpestasjoner i Norge. De fleste av disse pumpestasjonene er produsert i glassfiber men man leverer i dag også store kommunale pumpestasjoner utført i PE-plast (polyetylen).
 
SESU-pipe: Synkerør ble lansert av Hallingplast i 2014, under det årlige Hallingtreffet. Siden dengang er produktet utviklet, og leveres fra 32-315mm, på kveil og i rette lengder. Fordelene er enklere logistikk og håndtering for installatør, samt et bedre beskyttet rør for ledningseier. Kappen er i mineralblandet PP, har samme levetid som røret, og rørledningens levetid bestemmes derfor ikke av verken betong eller bolter.