Arild Aune og vannautomaten

Vannautomat løser flere utfordringer i Asker

Kommunens folk var for 3 år siden på en studietur for å se på produkter for brutt vannspeil. Det de kom hjem med var i stedet en vannautomat, som i dag står plassert i Asker kommune tilgjengelig for alle.

0

Det var flere grunner til at Asker kommune valgte å gå til innkjøp av en vannautomat.
– Vi ønsket for det første kontroll med tapping som tankbiler gjør fra det offentlige nett, slik at vi kunne registrere dette riktig og få ned svinn. Videre ønsket vi ordnede forhold med en tilbakestrømningssikring som forhindrer forurensing på nettet vårt. Til slutt ønsket vi en sikring mot trykkslag på nettet vårt som kan føre til lekkasjer, og alt dette løste en vannautomat, sier Arild Aune i Asker kommune.

En automat
Systemet består av ett elektronisk kontrollskap som identifiserer brukeren og mykstarter og mykstopper vannleveransen. Etter avsluttet tanking sendes informasjonen om mengde, pris og klokkeslett til kontrollprogrammet som eksporterer dette videre til kommunens faktureringssystem for vannmålere – fult integrert med det eksisterende systemet.
– Denne automaten kan fås innebygd eller i kum. Det er et nytt produkt i Norge som mange har savnet, sier Morten Grannes i selskapet KZ Handels på Tofte, som leverer systemet.


Vannautomaten er enkel å betjene

Fordelene 
Asker kommune ser fordeler for både kommunen og kundene.
– Vi har sammen med andre faktorer fått bedre kontroll på tappingene som skjer, vannlekkasje prosenten har gått ned, de får registrert vannforbruket som forbruk og ikke svinn og vi får færre telefoner fra innbyggere som klager på brunt vann på grunn av styrttappinger.
Kundene er dessuten veldig fornøyde at de endelig har et lovlig sted å tappe, slik at de slipper å føle seg som skurker når de tapper vann fra brannhydrantene, og de er sikre på at tappingen ikke ender med lekkasjer, eller brunt vann ut til forbrukerne, sier Aune.

Gratis vann
En annen fordel med vannautomaten og web programmet som registrere tappingene, er man kan fakturere kundene for forbruket. Det er en enkelt eksport funksjon i web programmet til kommunenes faktureringssystem. Asker kommune har valgt å ikke fakturere kundene sine, men de ser på å gjøre dette på sikt.
– Det er noe som kommer, for alle skal bidra med å betale for vannet som blir brukt, forteller Aune.


Vannautomaten sett fra innsiden

Ønsker flere
Automatene kan leveres enten ferdig levert i kum eller innebygd, med vanlig elektrisitet eller solcellepanel. Asker kommune gikk for den innebygde løsningen, men i en container. ”Vi valgte å ha den i en container fordi vi kunne få den ferdig levert slik og vi ønsket å ha muligheter til å kunne flytte rundt på den og plassere den forskjellige steder etter behov. Vi er veldig fornøyde med denne løsningen, da det var prisgunstig, fleksibelt, trygt og god løsning. Vi ønsker å ha flere vannautomater i vår kommune”, forteller Aune.

Driftssikker
Asker kommune har siden de monterte den for 3 år siden, aldri hatt noen problemer. Arild Aune påpeker at da de fikk vannautomaten var den lagd for svenske forhold der de har mindre trykk, så litt modifisering måtte til for å få enda mykere start og stopp, men dette gjorde KZ Handels raskt og enkelt, kostnadsfritt.
– Vi dro til Sverige for egentlig å se på brutt vannspeil, men vi ble vist vannautomaten og ble så imponerte at vi valgte å kjøpe dette i stedet, sier Arild Aune i Asker kommune. 

KZ Handels holder til på Tofte og leverer nå vannautomater og slamautomater. På grunn av økt interesse for disse produktene, startet KZ Handels AS opp i Norge 1. Oktober 2016. “Vi skal være en spesialleverandør innen for VA-produkter og sørge for at kundene får de beste produktene for å løse sine utfordringer”, sier daglig leder Morten Grannes. www.kzhandels.no