Tore Vestby hos Are Anlegg og Frank Tore Olsen hos Pöyry har begge arbeidet med trykkavløp i en årrekke. Gravemaskinfører heter Joakim Isaksson.

Trykkavløp lengst framme i Østfold – Nye VA-normer gjelder

Trykkavløp brer om seg med rekordfart. Stadig flere kommuner ser fordeler med bruk av trykkavløp til utbygging av VA-nettet. Lavere kostnader, null lekkasjer og mindre inngrep i natur og infrastruktur.

0

Østfold har allerede flere tusen abonnenter med trykkavløp, og flere kommuner har store ambisjoner, som f.eks. Aremark og Marker, som i de kommende år har planer om å knytte til sammen godt over tusen nye abonnenter i sine kommunale nett, nettopp via nye trykkavløpsnett.

Ikke selvfall
Siden transporten av spillvann ikke skjer ved tradisjonelt selvfall men foregår under trykk har både konsulenter og entreprenører nye problemstillinger og spørsmål å hanskes med.
VA-normene har tatt inn den nye teknologien og lagt føringer for nødvendig trykk, avstander og valg dimensjoner basert på de tradisjonelle sentrifugal pumpene.
I den senere tid har dessuten prefabrikerte villastasjoner med skrue-/fortregningspumper kommet på markedet og disse har helt andre egenskaper enn sentrifugalpumpene.
For de kommuner som har vedtatt VA-normen henvises det som regel til VA-miljøblad nr. 66 mht. dimensjonering og utforming.


Pumpestasjon under montering

Enreprenører
– Vi har arbeidet med trykkavløp i ca fem år og begynner å få erfaring med trykkavløp. Vi lærer fortsatt, men siden vi jobber lokalt har vi god føling med hvordan systemene fungerer i ettertid. Å bygge slike anlegg betyr vekt på flerfaglige forhold, som trykkforhold, terreng, miljøhensyn og materialkunnskaper, det krever også topografisk følsomhet og nøyaktighet i utførelse. Det sier seg selv at det som er under trykk har større potensiale for utslipp, sier Tore Vestby, anleggsleder ved Are Anlegg, som de siste årene har hatt mange store og små prosjekter med utbygging av trykkavløp. Are Anlegg AS har knyttet til seg Pöyry Norway i Sarpsborg som konsulent til å bistå under prosjekteringen.

Fra industrien
Pöyry Norway benytter sine erfaringer fra prosjektering og utbygging fra  tradisjonelle vann- og avløps prosjekter samt 30 åras erfaring fra pumping av væsker og masser i industrien.
– Ved å benytte denne kompetansen inn i prosjekter for  trykkavløp i spredt bebyggelse har vi utviklet dette som et spesialfelt her hos oss i Pöyry, sier Frank Tore Olsen ved Pøyry i Sarpsborg, som har vært engasjert i en rekke prosjekter. Siden trykkavløp baserer seg på å presse spillvannet fra en pumpesump gjennom et tynt rør er alle tradisjonelle fysiske normer til spillvann uaktuelle for dimensjonering.
– Spørsmålet er ofte hvor lang stikkledning en pumpe klarer å betjene fram til fellesledninger og evntuelle pumpestasjoner, og hvordan tilbakeslagsventiler plasseres, forteller Vestby.  


Anleggsarbeidet gir lite inngrep, og trykkavløp legges ofte grunt, som her, side om side med vannforsyning.

Trykk er konge
Til å planlegge et trykkavløpsnett blir det dermed et spørsmål om hva en pumpe har av krefter. Villastasjoner med sentrifugalpumper har i enkelte tilfeller problemer med å oppnå nødvendig spylehastighet eller dokumentert nødvendige skjærspenninger mot rørveggen som VA-miljøblad 66 beskriver. Med en skrue-fortregningspumpe oppnår man et mye høyere trykk enn ved bruk av sentrifugalpumper, men de leverer langt mindre vannmengder.
– At denne typen pumper fungerer i et trykkavløpsystem kan godt være at de trykker gjennom hva det skal være, dersom det skulle oppstå en propp vil faktisk fungere som en slags renseplugg, sier Frank Tore Olsen ved Pøyry i Sarpsborg, som har vært engasjert i en rekke prosjekter.

Prosjekter med trykkavløp i Østfold, ca.
Fredrikstad: Ca 1400 abonnenter hittil
Aremark: Ca 700 nye abonnenter over ca 5 år.
Marker: Ca. 450 abonnenter over ca 5 år.
Spydeberg: 500 abonnenter omkring Lyseren
Hvaler: Ca 230 abonneneter tilkoblet.
Sarpsborg: Ca 300 abonnenter under utbygging
Askim: Boligfelt med trykkavløp som pilotanlegg.
Halden:18 boenheter gårder og privathus