Ny slamtørke. Nå kan man selv tørke slammet fra minirenseanlegg, og transportere det vekk for hånd. Modellen på bildet har et kammer, mens den endelige versjonen vil ha to.

Lanserer ny slamtørke for minirenseanlegg

Slam fra minirenseanlegg kan være både kostbart og vanskelig å transportere bort. Nå lanserer Klaro en kompakt løsning der man selv løfte ut ferdig tørket produkt. Slamtørka nuller dermed ut tømmekostnadene.

0

Tilgjengelighet for slambil har for mange med hytte ved hav eller på fjell vært en begrensning med tanke på valg av renseløsning. Under messen Kommunalteknikk presenterte Klaro en ny slamtørke, der sluttproduktet blir så tørt at det kan løftes ut for hånd.

– Vi ble inspirert av det faktum at en rekke hytter i Risør-skjærgården er i ferd med å miste muligheten for slaminnsamling med flåte. Men dypest sett er dette siste ledd i en kjede som leder til full gjenvinning av avløp, det er et spenndende perspektiv, sier Elin Røseth ved Klaro til VANytt.

Integrert
Slamtørken fylles porsjonsvis av slampumpen som installeres i Klaro renseanlegg. Tørka er utformet med to tørkekammer. Ved fylling med slam vil vannet renner av gjennom rister og føres tilbake i rensenalegget. En varmeslynge under kammerne sørger for at fuktigheten samper av over tid.

– Denne prototypen er laget med ett stort kammer, den endelige modellen vil ha to kammer, der det ene fpr stå å tørke mens det andre avvanner, forklarer Elin.

Resultatet fra tørka er et tørket avfall som kan gå til kompostering.

Tørken måler   120 x 120 x 80 centimeter og kobles til elektrisk strøm for tørking.
– Vi har allerde fått mange henvendelser, ryktet løper foran det ferdige produktet, som vil være klart for salg i løpet av sommeren, sier Elin.