Transporten runder Cape Town

Bærekraftig rekord innen langtransport av rør

Pipelife på Stathelle setter verdensrekord i rørslep til havs med leveranse til en kraftutbygging på Borneo. Sleping er den mest bærekraftige metoden for transport, i dette tilfellet 27 720 kilometer. Nå kan rekorden komme i Guinness rekordbok.

0

Det er Pipelifes fabrikk på Stathelle som har stått for produksjonen og leveransen. Rørene ble produsert frem til april 2018 og deretter slept til Bintulu i Malaysia. Seilasen ned vestkysten av Afrika, rundt Kapp det gode håp og over det indiske hav til Borneo, tok hele 190 dager.

Klimamessig er sjøtransport den metoden som gir minst utslipp.  Ved fabrikken på Stathelle ekstruderes rørene rett ut i Frierfjorden uten noen form for håndtering. De lange rørlengdene bidrar også at man slipper håndtering og sveising ved ankomst.

– Rørene flyter og krever minimal maskinkraft. Det gjør at én taubåt kan transportere store mengder rør på ett og samme slep. Til sammenligning ville rørleveransen til Malaysia krevd 185 fullastede trailere med 18 m lange rør, sier teknisk sjef i eksportavdelingen i Pipelife, Ilija Radeljic.

Rørene slepes inn i elv for midlertidig lagring I Bintulu øst i Malaysia.

Kjølevann

PE-rørene som nå er på plass ved kraftverket i Malaysia har en utvendig diameter på 2,5 meter. Totalt var leveransen på 3330 meter rør, fordelt på seks rør på 555 meter hver. Dette er inntaksledningene for kjølevann for kraftanlegget til Sarawak Energy, som bygges av kinesiske SinoHydro. Rekordslepet til Malaysia på 27 770 kilometer er verdensrekord i rørslep. Pipelife Norge hadde også den forrige rekorden; den ble satt i 2016 da de gjorde et tilsvarende slep til Uruguay. Den distansen var rundt halvparten av Malaysia-slepet. 

– Det å levere så mange meter rør på den andre siden av kloden, er krevende. Med denne erfaringen kan vi fra nå av ha en sterkere global tilstedeværelse. Både sør- og sørøst Asia – og til og med Vest-Australia – er nå tilgjengelig for oss, sier teknisk sjef i eksportavdelingen i Pipelife, Ilija Radeljic.

Oppmerksomhet

Leveransen til Malaysia har gitt Pipelife stor oppmerksomhet i ingeniørmiljøer i Asia, og nå har det kinesiske kraftutbyggerselskapet SinoHydro tatt initiativ til at rekorden kommer inn i Guinness rekordbok.
– Det er utrolig moro om rekorden blir offisiell ved å komme inn i den berømte rekordboka, sier Trygve Johan Blomster, eksportsjef i Pipelife Norge.

Prosjektet har vært svært vellykket. Både det kinesiske utbyggersleskapet og det malaysiske kraftselskapet er veldig fornøyd med leveransen. Det gir Pipelife håp om å bli vurdert som leverandør også i fremtidige store prosjekter som det kinesiske utbyggerselskapet er engasjert i.

– Vi ser også at prosjektet blir lagt merke til og håper at vårt rekordslep til Malaysia kan gi oss nye muligheter i Asia- og Midtøsten-markedet, sier Blomster.

En milepæl

Mottakeren av rekordslepet er selskapet SinoHydro, et datterselskap av China Power Corporation – Kinas største kraftutbygger. De har en årlig omsetning på over 500 milliarder kroner og 350 000 ansatte. Med en leveranse i verdensklasse å vise til håper Pipelife at dette kan være begynnelsen på et spennende samarbeid med kineserne.
– Vi har gjort over 150 internasjonale slep siden 1995. Vi startet i 1960-årene med slep av rør i Skandinavia. Deretter ble det England, Sør-Europa og Nord-Afrika. I 1998 krysset vi Atlanteren til Brasil. Tradisjonelt har det vært den vestlige halvkule som har vært vårt marked. Derfor er slepet til Malaysia en milepæl og beviser at vi også kan levere våre produkter i Asia og Midtøsten, sier Blomster.

Se film under