Bildet viser f.v. prisvinner Sigurd Angell Bergh med universitetslektor Rolf E. Petersen ved NTNU. Veileder Marit Elveos (Bodø kommune) og leder av RIF ekspertutvalg Bård Alsaker deltok via Teams.

Fikk pris for oppgave på Blågrønn Faktor

I oppgaven har han sett på 4 ulike foregangsprosjekter i Bodø, og via areal-, landskaps- og overvannsanalyser beregnet de foreliggende planforslagenes faktor. Videre har han vurdert konkrete supplerende blågrønne tiltak i hvert område for å se hvorvidt det er realistisk å oppnå predefinerte faktorkrav i kommunen.

0

Trondheim, 2. februar. Prisen for beste Bachelor-oppgave innen vann- og miljøteknikk i 2021 gikk til NTNU-studenten Sigurd Angell Bergh.

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) deler årlig ut pris for både beste BSc og MSc oppgave innen fagområdet vann- og miljøteknikk. Prisen tildeles enkeltpersoner som har innlevert Bacheloroppgave ved et norsk universitet eller høyskole som underviser i vann og miljøteknikk.

Det legges spesiell vekt på at oppgaven skal være nytenkende, ha nyhetsverdi og at oppgaven er praktisk og nyttig for rådgiverbransjen. Hensikten med prisen er, foruten å fremme talentene i bransjen, å skape oppmerksomhet rundt vannbransjen og dermed rekruttere flere studenter til denne studiespesialiseringen – uavhengig av om deres arbeidssted blir hos offentlige eller private aktører etter endt studie.

Prisen for 2021 går til Sigurd Angell Bergh for bacheloroppgaven «Innføring av Blågrønn Faktor i arealplanlegging i Bodø kommune». Sigurd er utdannet ved NTNU, Fakultet for ingeniørvitenskap og har hatt universitetslektor VA Rolf Edvard Petersen (NTNU) og Marit Elveos (Bodø kommune) som veiledere for oppgaven.

Selv om vi befinner oss i en tid med fortetting som tydelig byutviklingstrekk og merker en klimautvikling som fører til mer og kraftigere nedbør, har det vært en utfordring at  overvannsplanlegging ikke har blitt integrert i kommunenes overordnede arealplanverk. Dette hensyn har tradisjonelt kommet inn sent som tillegg i planprosessene, og løsninger har måttet tilpasse seg andre høyere prioriterte funksjoner.

Som et grep for å tilstrebe mer helhetlig og naturbasert overvannsplanlegging, ble en veiledende metodikk bak beregning av Blågrønn Faktor (BGF) utviklet i år 2014 – denne har senere blitt standardisert i 2020. BGF skal være et verktøy som gjennom poenggivning måler effektiviteten av naturbaserte overvannstiltak, blant annet med tanke på sikkerhet mot flom og forurensing, estetiske og trivselsmessige hensyn.

BGF ble opprinnelig utformet hovedsakelig som et detaljplanverktøy, og har ikke fått gjennomslag som allment akseptert og benyttet metode i overordnet planverk. Av denne grunn har overordnede plangrep og -strukturer ikke tatt tilstrekkelig hensyn til effektiv flom- og overvannshåndtering – og i senere planleggingsfaser har eventuelle faktorkrav virket kompliserende for både arealbruk og overvannshåndtering.

I oppgaven har Bergh sett på 4 ulike foregangsprosjekter i Bodø kommune, og via areal-, landskaps- og overvannsanalyser beregnet de foreliggende planforslagenes faktor. Videre har han vurdert konkrete supplerende blågrønne tiltak i hvert område for å se hvorvidt det er realistisk å oppnå tenkte predefinerte faktorkrav i kommunen.

Oppgaven konkluderer med at å definere BGF-krav også kan fungere som et godt verktøy i overordnet arealplansammenheng – med de særegenheter som er i kommunen. Det gir forutsigbarhet for både kommunen som planmyndighet og utbyggere, og det viser seg tydelig at i planområder der det er tenkt integrering av overvann og grønnstruktur i overordnede planfaser har det vært enklere å dimensjonere og prosjektere effektive løsninger. Utfra sine analyser har Bergh anbefalt differensierte faktorkrav for ulike områdekategorier – som bør kunne fastsettes i kommuneplanens arealdel.

Oppgaven belyser at å implementere forhåndskrav til blågrønn faktor i overordnet arealplan og/eller tidlig planprosess kan føre til en mer helhetlig planlegging og effektive løsninger, og i denne sammenheng kan det nevnes at Bodø kommune nå har tatt med BGF i høringsforslaget til ny arealdel av kommuneplanen (KPA). Samtidig illustrerer den dilemma som kan forklare hvorfor BGF ikke har slått gjennom som krav fra offentlige myndigheter til utbyggere.

– Årets prisvinner har skrevet en meget god oppgave vi mener treffer godt i forhold til statuttene. Oppgaven har praktisk nytte for rådgiverne og bør være av interesse også for kommunale planmyndigheter, sier Bård Alsaker, som er leder for RIFs ekspertgruppe innen vann- og miljøteknikk. Sigurd studerer nå videre til mastergrad på NTNU, med fordypning innen VA-området. Med prisen følger et diplom og kr 10.000,-