Siv. ing. Ida Sylvan, JTI (til v.) og ingeniør Ellen Johanne Winther ved Wallax under gjennomføring av testen.

Wallax minirenseanlegg gjennom ny EU-godkjenning

Wallax AS har som første leverandør av minrenseanlegg* med mekanisk/kjemisk rensing samt biologisk resirkulering gjennomgått EU-testen på 38 uker. Resultatene var meget tilfredsstillende.

0

Minirenseanlegg holder i dag svært høy kvalitet og gir fullgod rensing på en lokal og bærekraftig måte. Stadig flere kommuner anbefaler minirenseanlegg i spredt bebyggelse, ikke minst med tanke på kost/nyttefaktoren sammenlignet med pumpestasjoner og overføringsledninger i den enkelte kommune. 

– I dag kan minirenseanlegg være like effektive som offenlige avløpsrenseanlegg, det viser ikke minst den krevende testen vi har vært gjennom, med resultat på over 95% reduksjon av fosfor og tilsvarende på BOF5 er vi langt innenfor kravene, sier en tilfreds daglig leder Pål Sture Skogfelt ved Wallax til VAnytt.
Renseanlegget man har testet og fått godkjent er minrenseanlegg med en mekanisk/kjemisk prosess samt et biologisk trinn i form av resirkulasjon. 
– Wallax anleggene er dermed EU godkjent i henhold til den såkalte NS EN 12566-3, forklarer Skogfelt.

Grundig test
Den offentlige godkjenningen krever at alle minirenseanlegg heretter skal gjennom en standardisert test, der stressbelastning og jevnlige målinger av renseeffekt skal dokumentere at anlegget mestrer de utfordringene som de må løse under virkelig drift. 
Det er SINTEF som i Norge på oppdrag av Norske myndigheter har det faglige ansvaret for å administrere ordningen og godkjenne resultatene fra EU-testene.
– Vi er blant de produsentene som hadde offentlig godkjenning fra tidligere, og nå skal alle gjennom denne nye testen. Det føles godt å ha vært tidlig gjennom og at vi har så gode resultater å vise til, sier Skogfelt.


Kontinuerlig overvåkning med uttak av flere daglige prøver over 38 uker, prøvene går rett til nedkjøling i kjøleskap.

Felles Europa krav 
Norge er som kjent ikke innenfor EU, men for enkelthets skyld har man blitt enige om felles europeiske krav til en rekke produkter, da også minrenseanlegg. Flere av disse anleggene selges også i flere EU-land og felles godkjenning er en administrativ beparelse.
– I Skandinavia er vi flinke til å følge opp kravene, og i Norge er vi gjenerelt gode til å rette oss etter offentlige krav, vi er ofte tett på og ivrige til på møte EUs lovverk enn man kanskje kunne forvente. Vi ser på testen som et en framtidsrettet investering, sier Skogfelt.
Godkjenningen viser at man er en seriøs leverandør med langsiktige mål og gir trygghet for den som skal gå til anskaffelse av anlegg. 

– Testen viser at man får et anlegg som sørger for lave utslipp. Vi ser at et økende antall mennesker er positivt opptatt av å ikke forurense lokalmiljøet, noe som faktisk har endret seg de siste 10-15 årene, sier Skogfelt.
 
Fosfor viktig
Fosfor er den viktigste parameteren å fjerne innen avløpsrensing, siden det fører til algeoppblomstringer i sjøer.
– Årsakene til at Wallax gjør det så bra på rensing av fosfor er at vi har nøyaktig drift på det første rensetrinnet. Vi benytter en prosess med et langt og litt vrient ord; mekanisk-mengde-proporsjonal dosering, som betyr at vi doserer i forhold til innkommende mengde avløpsvann. Anlegget måler opp hver eneste liter avløpsvann i en «skål» og setter til riktig mengde rensekjemikalier. Det er en unik løsning som også gjør at vi dermed renser variabel mengde på en riktig måte, sier ingeniør Ellen Johanne Winther ved Wallax.
I tillegg til kjemisk rensing har anlegget et biologisk trinn, som sikrer reduksjon av organisk materiale med mer enn 90%, og samtidig tar ut  av bakterier, slik at utslippet er godt nok til å tilfredsstille badevannskvalitet.
– Etterpoleringen i biotrinn fjerner bakterier og tilfredsstiller de strengeste rensekrav. Anleggene bruker forøvrig kun strøm til drift av pumpestasjon og vi gir 15 års totalgaranti inkl. både pumper og automatikk, sier Winther.
 
Fakta: Wallax renseanlegg med prosessen mekanisk/kjemisk/biologisk rensing har som det første anlegget – av de som tidligere hadde dispensasjon – gjennomgått testen på 38 uker inklusive en betydelig oppfølging og kvalitetssikring fra SINTEF sin side. EU-kravet til renseevne etter gjennom 38 ukers grundig prøving etter EU normen Normen forutsetter bl.a. rene fysiske stresstester (vakuum) på tanker samt tester på både funksjon og ikke minst på renseresultater. Testen på funksjon og renseresultater går som sagt over 38 uker og må og skal utføres på akkreditert laboratorium. 
 
*Renseanlegg som hadde godkjenning, men som ikke tidligere har vært testet etter ny standard.