Multihog er et godt alternativ for kommuner med eget driftspersonell. Entreprenører har også vist stor interesse, her produktansvarlig Bjørn Helge Sivertsen i styrhuset Foto: Odd Borgestrand

Ser et voksende marked for multimaskiner

For å få mest mulig utnyttelse av maskinparken ser gartnere, entreprenører og kommuner etter maskiner som kan utføre flere oppgaver. Multimaskiner kan kjøre med ulike typer redskap og brukes i dag til det meste, fra enkle asfaltarbeider til snømåking.

0

Med mange ulike oppgaver til ulike årstider vil en multimaskin kunne gjøre seg fortjent til en plass i maskinparken, ikke minst reduserer man investeringer og vedlikehold ved å ha færre maskiner.

– Vi ser en økende interesse for kompakte multimaskiner, og nå satser vi på å friste flere kommuner med vår Multihog. Denne modellen kan bygges ut med inntil 40 ulike typer redskaper. Om sommeren vil den med riktig redskap frese ut asfalt striper eller ringer til kummer. Den tar smidige svinger enten den driver med asfaltarbeider eller måker snø, sier Bjørn H. Sivertsen, maskinansvarlig hos Arstec, som nå ser fram til å finne flere kunder til sine Multihoger.
– Mange kommuner har fortsatt med traktorer i maskinparken, når man ser etter erstatninger er det ofte snakk om mulitimaskiner, de er helårsmaskiner på alle måter, sier Sivertsen.

Kundene har hittil vært entreprenører, anleggsgartnere og eiendomsfirmaer, og nå venter man spent på at den første kommunen skal slå til.  

Unikt verktøy

Multihog-traktoren har et bredt spekter av bruksområder, fra plenklipping, feiing av gårdsplasser, vask av fortau, snørydding, – kort sagt alt man kan bruke en liten traktor til.

– Kunder kan melde inn sine behov, og da vil vi etterkomme ønskene for tilbehør, som for eksempel snøfresere, feiemaskiner og strømaskiner, sier Sivertsen.

Traktoren, eller rettere sagt redskapsbæreren, har allerede i dag en del redskap som de er alene om på markedet i sin størrelse. Maskinene er tilgjengelig fra 1,9 tonn opp til 3,5 tonn. En av de store fordelene er at det er raskt og enkelt å bytte redskap, og det er derfor den er så anvendelig også, mener Sivertsen. En anleggsgartner i Bergen benytter eksempelvis sin Multihog til å utføre kommunaltekniske oppdrag med klipping av plener og hekker om sommeren og kjører to skift på Flesland flyplass på vinteren. I dag finnes Multihog på en rekke flyplasser rundt omkring i Europa blant annet i Wien, Bucuresti, på Gatwik i London og Bristol.

For kommuner

Multihog er etter Sivertsen sin oppfatning et godt alternativ for kommuner som har eget driftspersonell. Entreprenører innen park og anlegg har også vist stor interesse, fordi traktoren har så bredt bruksområde med alt utstyr som enkelt kan kobles på og av.

Sivertsen har tidligere selv vært engasjert  i et vaktmesterfirma og ser at Multihog-traktoren kan brukes til så mange oppgaver at det blir god økonomi i den daglige driften.

-Investeringsbehovet i maskinelt utstyr blir minimert ved å gå til anskaffelse av et par traktorer av denne typen, mener han. Det er en stor fordel at den er registrert som en traktor i Norge. Dermed er det ikke nødvendig med maskinførerbevis, og det er en enkel maskin å manøvrere. Den har en topphastighet på 40 km i timen.

Arstec jobber nå med å bygge opp et godt serviceapparat rundt om i landet, og vil knytte til seg solide aktører som kan ta seg av service og vedlikehold av utstyret.

– Kunder som er interessert i maskinen må bare gi beskjed, så kan de få muligheten for en prøvetur, sier Bjørn Helge Sivertsen, maskinansvarlig hos Arstec.