Optiske minatyrsensorer som ignorerer lysforstyrrelser  

Med en ny LED- og sensorteknologi har Baumer tatt fram en ny generasjon sensorer, som filtrerer vekk refleksjoner og lysforstyrrelser fra omgivelsene. De nye miniatyrsensorene finnes i mer enn 130 varianter, og egner seg for både å oppdage bevegelser, måle nivåer og avstander.

0

Sensorer omgir oss i hverdagen, når en butikkdør åpnes automatisk, vasker oss i et berøringsfritt armatur eller får en dusj håndsprit er det en sensor som «ser» oss. Også innen vann og avløp er sensorer nye tatt i bruk, naturligvis i tradisjonelle sammenhenger, men også innen nye anvendelser.

– Moderne prosessanlegg er store og sensorer forteller driftsavdelingen hva som foregår. Det kan være et slamnivå, mengden vann i en kanal eller nivået i en slamtrakt. Det kommer stadig nye og bedre utgaver, og de nye Baumer miniatyrsensorene i O200-serien er gode hjelpere. Teknisk sett representer de en ny standard for optiske minityrsensorer, forteller produktansvarlig for instrumentering, Stig Jarle Johansen hos Sigum Fagerberg.

Ifølge Johansen er de nye optiske miniatyrsensorene i stand til å filtrerer vekk uvesentlige refleksjoner fra annet lys, tilfeldige lysforstyrrelser fra maskiner og komponenter med blanke reflekterende overflater.
– Til og med skarpe LED lys fra andre sensorer med samme frekvenser og lyspekter er de i stand til å ignorere, sier Johansen.

Modellutvalget som Baumer nå stiller med er enormt. Det finnes en sensor for nær sagt alt, og 0200 kommer i en rekke former, gjenget, runde, rektangulære og firkantede.

– Hele produktutvalget er blitt forbedret og i serien finner du nærmere 130 forskjellige varianter med forskjellige egenskaper slik at du kan finne den optimale sensoren for din prosess. De nye sensorene er noen smartinger, det trenger heller ikke reflektorer for å fungere. Der konvensjonelle sensorer gir tapt og mister signalet eller bremser ned prosessen vil O200 fortsette å gi en pålitelig, rask og nøyaktig detektering, understreker Johansen.

Ifølge Johansen har Baumers utviklingsavdeling i O200 klart å forene all sin kunnskap innen signalbehandling, algoritmer, optisk presisjon og robust mekanikk, og skapt en sensor som også detekterer vanskelige objekter som glansede eller gjennomsiktige overflater- f.eks plastlokk, plastemballasje etc. 

Med funksjonen «high power mode» kan O200 detektere svært mørke og lysabsorberende overflater («ultra black») også fra lang avstand. 

Stig Jarle Johansen hos Sigum Fagerberg

  Velger du en av sensorene med «V-optikk» får du en pålitelig sensor for blanke eller gjennomsiktige overflater og materialer. Serien er også tilgjengelig med Industry 4.0 og IIoT IO-Link for automatisk oppsett.  Du kan ta ut informasjon om driftstid, antall objekter detektert og andre nyttige data for ytterligere prosessoptimalisering.  Med qTeach funksjonen setter du enkelt opp sensorens funksjoner på stedet, uten behov for PC eller programmeringsverktøy. Om ønskelig kan du også låse programoppsettet for uautoriserte endringer.  O200 er også den første sensoren med innebygde lystråledata for CAD, avslutter Stig Jarle Johansen hos Sigum Fagerberg, norsk forhandler av Baumer.