- Det siste året har det vært luktfritt, sier Lars Petter Hansen på Rød.

Hvaler kommune fjerner uheldig lukt fra pumpestasjonene

Å få bukt med uheldige gasser fra pumpestasjoner er en utfordring i mange kommuner. For full kontroll på duftene har Hvaler nå lagt ned betydelige ressurser. Løsningen er et filter med aktivt kull, og med fast service.

0

Han ser fram til nok en deilig sommer på familiegården på Rød på Asmaløy. Etter et langt yrkesliv kan Lars Petter Hansen nyte rolige dager i kjente omgivelser, stelle hagen, hugge ved og vedlikeholde småbruket. Duften av eple og syrin markerer inngangen til sommertider.
Men slik har det ikke alltid vært.

Cato Jensen fra Brødrene Dahl og Lars Erik Thoresen på Hvaler kommune kan ikke kjenne noe dårlig duft fra ventilen som sender renset luft ut i skjærgården.

Odeur
– Det hendte på varme dager at eimen av kloakk la seg over eiendommen, det var ingen god lukt, det kan jeg skrive under på, sier Lars Petter. Som fastboende pensjonist har han i lengre tid fulgt med på hva kommunen har foretatt seg ved den store pumpestasjonen i nabolaget på Rød, der det også befinner seg en liten båthavn og butikker.
– Jeg vet kommunen har prøvd mye forskjellig, det har ikke stått på viljen. Jeg har ikke mast på de, men latt de gjøre jobbe sin, og jeg vet at de har tatt dette på alvor, forteller han.
I sommer kan han nemlig nyte sommeren slik den skal være, for duftene fra pumpestasjonen er borte for godt.
– Det siste året har det vært luktfritt, sier Lars Petter.

MT-Carbon W filteret har UV-behandling, filtrering med aktivt kull og lyddemper

Duften av sommer
En av de som har hatt en kamp i det stille med å få bukt med problemene er Lars Erik Thoresen i Hvaler kommune. Han og kollega Jan Arne Olsen tilhører stormtroppene i VA-avdelingen, som tidligere risikerte å få illsinte telefoner fra frustrerte feriegjester.
– Jeg forstår folk, man har jobbet og slitt og fått seg hytte og endelig har satt seg ned i en flott sommerkveld med alt som skal til. Så kommer en eim av kloakk, forteller Lars Erik, og legger til at det forståelig nok ikke skal så mye til, enkelte feriegjester har svært gode neser, og har man først kjent det en gang blir man ekstra på vakt for problemet.
– Gasser og lukt fra pumpestasjoner er en utfordring for mange kommuner, og det kan være krevende å få det til å funke i alle vær og under alle driftsforhold, sier Thoresen.


Jan Arne Olsen og Lars Erik Thoresen i Hvaler kommune tilhører stormtroppene i VA-avdelingen, som tidligere risikerte å få illsinte telefoner fra frustrerte feriegjester.

Testet mye forskjellig
I  jakten på gode løsninger innenfor luktfjerning på pumpestasjoner for spillvann har kommunen brukt ressurser og testet ut mye forskjellig, og nå har man funnet en løsning som fungerer.
– Her kan vi stå helt inntil utluftingen, det lukter ingen ting, sier en entusiastisk Lars Erik og peker på ventilen oppe på veggen på baksiden av pumpestasjonen på Rød.
Løsningen er et såkalt MT-Carbon W filter som suger lufta nedenfra pumpesumpen over et UV-aggregat som desinfiserer, så gjennom et aktivt kullfilter, før det går gjennom en lydpotte og ut. Den viktigste drivkraften i systemet er en vifte som sitter i selve filterhuset, men det er også en vifte på tilluftsiden.


Tidligere skader fra korrosjon er nå under kontroll

Stopper korrosjon
Ved siden av selve filterets effektivitet er kontroll med luftstrømmene viktig for at installasjonen er vellykket.
– Luft utenfra skyves ned i pumpesumpen, som er tettet med pakninger mot rommet i pumpehuset. Den eneste veien gassene kan gå fra sumpen er gjennom filteret, forklarer Thoresen.
Foruten luktfjerning er det andre positive sider med løsningen, ikke minst ser man at den voldsomme korrosjonen på metall og elektriske installasjoner kommer under kontroll.
– Tæring på rørdeler og kobberskinner har vært et problem, nå føler jeg at vi har bra kontroll, dette har jo ikke minst med arbeidsmiljø å gjøre, men også med levetid på installasjoner, det er stor teknisk verdi i en pumpestasjon, sier Thoresen.


Pumpestasjonene ligger ofte helt tett innpå bebyggelse. Her fra Hvalertunet.

Førti tusen på en dag
At Hvaler er en typisk feriekommune har vært en årsakene til utfordringen med uheldig lukt fra pumpestasjoner. Når det i løpet av 24 timer kan kommer mer enn 40 000 mennesker til kommunen og mange skal på toalettet på kvelden er det store volumer man snakker om.
– Kommunen har  for det første gjort en kjempejobb med å samle opp kloakken fra hyttene øygruppa, alt er flatt her ute, så det er et stort nettverk av spillvannsnett, mye går som kjent i trykkavløp og pumpes gjennom flere kummer, det er klart det oppstår mye gasser, men jeg føler at kommunen er dedikert, de vil at feriegjestene skal kose seg, sier Cato Jensen ved Brødrene Dahl i Fredrikstad, som har levert løsningene for luktfjerning.

Lars Erik Thoresen viser eltavle, som kan ta skade av gasser som forekommer i pumpestasjoner dersom man ikke har god ventilasjon.

Hete gasser
Nettopp at rørnettet ligger passivt i perioder gjør at det utvikles gasser. Gasser som ligger i rør og sumper og som skyves og trekkes med i store mengder når feriefolket inntar kommunen, og trekker i snorene.
– Med de temperaturene som råder i sommerhalvåret er det klart at vi kanskje har de meste ekstreme forhold man kan tenke seg, sier Jensen ved Brødrene Dahl i Fredrikstad.
Hvaler Kommune har 83 pumpestasjoner i drift, og av disse er det installert luktreduksjon på ca 30. Løsningen med MT Carbon er tatt i bruk på syv av disse.
– At spesialister tar seg av å skifte filtermasse og sørge for at anleggene er tip-top er viktig for å sikre god drift i anleggene, sier Jensen, som kan fortelle det er økende interesse for produktene, derfor er de også nå lagerført hos Brødrene Dahl.