Tore Borger i Askim kommune er fornøyd med de ny kummene

Askim ruster opp viktige kummer i sentrum

I forbindelse med saneringarbeider i sentrum har Askim kommune latt bygge og innrede større og mer moderne kummer, med vannmålere og ventiler. AVK kombikryss som er brukt er det første av sitt slag i Norge.

0

Både arbeidsmiljø, sikkerhet og effektiv drift av drikkevannsnettet avhenger av velfungerende kummer med funksjonell teknisk innmat av god standard.
I forbindelse med omfattende byggearbeider i Askim sentrum lot kommunen bygge to nye fordelingskummer med nytt utstyr og god tilgjengelighet for tilgang og arbeid.

Arbeidsplasser
– Kummer er arbeidsplasser, og det føles godt å få skikkelige forhold å jobbe under. Nå har vi fått disse to opp på en bra standard, sier Tore Borger i Askim kommune til VAnytt. 
Det dreier seg om to kummer på ca. 6 x 4 meter. 
– Her blir det god plass å bevege seg på når man skal jobbe. En liten men viktig detalj er at vi har valgt å utstyre kummene med 80 cm nedstigningslokk. Da kan vi få ned et standard styreskap om det skulle bli aktuelt å bytte i framtiden. Det er også stor forskjell å gå ned gjennom en åpning med diameter som har 15 cm ekstra, det føles veldig mye bedre, forteller Borger.

Vannmåling
I kummene er det satt inn AVK kombikryss i 400 mm og med ulike integrerte ventiler ned til DN 150, på grunn av vannmålere, som skal gi enda bedre kontroll med vannforbruket. 
Det er nettopp fleksibiliteten man får til å gå ut med ulike dimensjoner som gjør at man har valgt kombikryss løsningen, som er den første i Norge.
– Saneringen har gitt oss et ryddigere system, vi kan gjøre målinger på forbruket i de enkelte sonene, sier Borger. 
Med nye ventiler og grener blir sonekartet revidert og oversiktlig. Ikke minst blir det enklere å stenge av ulike soner ved arbeid på nettet. 

En av kummene inneholder både forsyningslinje med hovedstrøm til vanntårn og forgreninger til forbruk. 
Arbeidene er utført at Park og Anlegg AS. Prosjekteringen er gjort av COWI i Fredrikstad.