Siste seksjon løftes på plass

Hurtig bygging av førti meter fordrøyningsmagasin

De kom med ferdig påsveiste løftekroker og med ditto endestykker. Med lav vekt var de lette å løfte. Takket være enkle midler for sammenføyning tok det entreprenør Kjeldaas bare to og en halv time å heise de på plass og montere førti meter fordrøyningsmagasin.

0

Tid er penger på byggeplassen. På grunn av offentlige krav hadde Kjeldaas behov for for en større fordrøyningstank for overvann. Tanken skulle graves ned i tilknytning til et leilighetsbygg man er i ferd med å føre opp i Sande i Vestfold.

– Til dette prosjektet leverte vi en ferdig løsning som skulle være så enkel som mulig for Kjeldaas å få montert. Løsningen ble levert i form av tre rør, hvert på 13300 mm av typen «Strong» fra den Estiske produsenten IWS. Rør i diameter 1600 mm er ingen uvanlig leveranse, men vi er mektig imponert over hvor raskt de gutta klarte å få det hele på plass, mye også takket være produsentens tilrettelegging, sier Thor Erik Johansen ved firma Geosyntia.

Takket være løfteøyne er rørene enkle å få på plass.

Løftekrok på

Det er små detaljer man kanskje ikke legger merke til, men den estiske produsenten har lagt seg på en praksis med stor fokus på å levere rørpakkene så komplette som mulig, og slik at kunden har alt han trenger og raskt skal kunne gjøre seg ferdig.
– Detaljen med påsveisede løftekroker sparer entreprenøren for tid og ekstra rigging, samt plunder og heft med lastestropper som kan gli, sier Johansen.

Stuss for kobling

Takket være den lave vekten tok det bare minutter å få rørene heist på plass.
En artig detalj er de påsveiste endestykkene i enden som har fotlinje, som gjør at rører ligger stabilt.
– Man har ikke alltid treklosser og kiler for hånden, her har vi kombinert endestykket med en fotsåle, og enden er også forsterket i et kryss, det er gjort for sikkerhet mot deformering, forklarer Johansen. Røret er forøvrig glatt både utvendig og innvendig.

Enkel sammenføyning

I stedet for å sveise sammen rørene benyttet man seg av en vanntett skjøtebånd kobling ved navn Uni Seal.

– Å få på plass sveiseutstyr og skaffe folk krever tid – og koordinering med tredjepart. Siden denne sammenføyningen er hundre prosent tett er det masse tid på spare. Tid er penger på byggeplassen, understreker Johansen.
Totalt brukte entreprenør to og en halv time på å heise og montere sammen hele fordrøynings magasinet.

I stedet for å sveise sammen rørene benyttet man seg av en vanntett skjøtebånd kobling ved navn Uni Seal.

Produsenten av røret heter IWS og ligger i Estland og røret er forøvrig sertifisert av Nordic Polymark, som er en felles standard for nordiske produsenter. 

– Det er mange slags rør der ute, disse er sterke og robuste og godkjente nettopp for nordiske forhold, sier Johansen.

Skreddersøm

En artig detalj er de påsveiste endestykkene i enden som har fotlinje, som gjør at rører ligger stabilt.

Røret er dobbelt vegget bygget opp av en spiral sveiset kanal, noe som gir en enorm styrke.
Produsenten har valgt å farge «Strong» modellen i tiger-farger, for at røret skal være lett gjenkjennelig.
– Vi synes det gir en fin effekt, fargene har ingen betydning for prisen men markerer kvalitet, disse tigrene liver jo litt opp i grøfta, vi synes det er et flott rør, sier Johansen.

Mannluke for inspeksjon

Rørene kan bestilles etter nøyaktige mål slik at det passer til montering på byggeplass.
– Vi har samarbeidet med denne produsenten i flere år og ser at de anstrenger seg for å tilrettelegge mest mulig for entreprenør, sier Johansen.
Rørene kan i praksis lages i uendelig lengde, det er kun transporten som setter begrensninger på hvor stort rør man kan få fram.

– Meg bekjent er disse rørene de første som har fått kvalitetsmerket Nordic Polymark i denne dimmen, det sier jo litt, avslutter Thor Erik Johansen ved firma Geosyntia.

Rørene har kvalitetsmerket Nordic Polymark.