Nytt selskap for bio-CO2

Veas Marked startet med kommersialisering av biogassen fra renseanlegget på Slemmestad i 2017, og produserer i dag 5000 tonn flytende biogass (LBG). Veas har lenge jobbet med løsninger for å skille ut CO2 fra metanen. Ferdig renset bio-CO2 holder matvarekvalitet og vil dermed kunne erstatte CO2 produsert på fossile kilder i blant annet drikkevarer, drivhus, slakterier og annet.

0

På fjorårets konferanse serverte Veas øl med bio-CO2. Nå har Veas Marked etablert Hoop CO2 AS, firma ffor fangst, raffinering og salg av bio-CO2 til mat- og drikkevarebransjen. Selskapet er et heleid datterselskap av Veas Marked, og ledes av Kjetil Wang-Hansen.

– Veas er et sirkulært selskap som vil skape nye verdier fra ressursene i avløpsvannet. CO2 er i dag et biprodukt fra biogassen fra renseanlegget. Med Hoop CO2 vil vi fange bio-BO2 og løfte det til et rent, grønt kvalitetsprodukt, sier Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i Veas og styreleder i det nye datterselskapet. 

Veas Marked startet med kommersialisering av biogassen fra renseanlegget på Slemmestad i 2017, og produserer i dag 5000 tonn flytende biogass (LBG). Veas har lenge jobbet med løsninger for å skille ut CO2 fra metanen. Ferdig renset bio-CO2 holder matvarekvalitet og vil dermed kunne erstatte CO2 produsert på fossile kilder i blant annet drikkevarer, drivhus, slakterier og annet. 

Hoop CO2 starter nå arbeidet med å finne tekniske leverandører og samarbeidspartnere for bygging av det første raffineriet i forbindelse med biogassanlegget hos Veas. 

– Vi starter på Slemmestad, men teknologien gjør det mulig å koble seg på andre biogassanlegg i Europa, tett på store kunder. Vi har allerede startet dialogen med mat- og drikkevareprodusenter som ser etter grønne løsninger i sin verdikjede, sier Kjetil Wang-Hansen, daglig leder i Hoop CO2

Navnet på det nye datterselskapet ble lansert i forbindelse med Fjordredningskonferansen 2023. På fjorårets konferanse serverte Veas øl med bio-CO2

Kjetil Wang-Hansen, daglig leder, Hoop CO2 (foto: Morten Flaten)

Veas er Norges største renseanlegg og eies av kommunene Oslo, Bærum og Asker. Avløp tilsvarende 800.000 personer, blir transportert via Veas-tunnelen til renseanlegget på Bjerkås i Asker. Veas renser også avløpsvann fra Nesodden kommune. Anlegget ligger i fjell og er i drift hele døgnet, året rundt. Bedriften har 100 ansatte.   

Veas har en strategi og holdning til sirkulær økonomi, miljø og samfunnsansvar. Vårt overordnede mål er å levere maksimal samfunnsnytte, og Veas har ambisjoner om å ta en bredere rolle enn bare å rense avløpsvann. Samfunnsnytteaspektet gir føringer om å skape verdier av de ressursene som finnes i avløpsvannet og tilby produkter som samfunnet trenger.   

Veas-konsernet består av morselskapet Veas AS og datterselskapene Veas Selvkost AS og de to kommersielle selskapene Veas Næringspark AS og Veas Marked AS, nå altså med nytt datterselskap Hoop CO2 AS