Mellomstor kommune går fra feltløsning til full portal

Aurskog-Høland ble tidligere i år kommune nummer 100 med Powels feltløsning for dokumentasjon av VA-nett. Nylig tok man i bruk Gemini Portal for første gang. Da de ansatte fikk innføring i løsningen ble det like godt gjort et rebusløp.

0

Nettbrettløsningen Gemini Portal blir i dag brukt av mange kommuner, fra de store  som Oslo til små hyttekommuner for å registrere og dokumentere vann- og avløpsnett.
Aurskog-Høland er en middels stor kommune med to vannverk som forsyner 12 700 innbyggere og 380 km vannledninger. I tillegg har de et avløpssystem som består av rundt 334 kilometer med kommunale ledninger, 80 pumpestasjoner og tre renseanlegg.

Sparer tid 
Sytten personer fra kommunens VA-avdeling, både kontorbaserte og de ute i felt, var nylig samlet for å få en innføring i portalen. Frode Sandøy fra Powel Water presenterte portalløsningen for en lydhør forsamling. Med én time til rådighet presenterte han hele løsningen, inkludert nyhetene som kom tidligere i vår.
– En av de store fordelene med Gemini Portal er at ting tar mindre tid, da all informasjon dere trenger ligger i portalen. Istedenfor å bruke tid på å lete etter informasjon kan dere nå konsentrere dere om å få jobben gjort, sa Sandøy.
Blant de som jobber med vann- og avløpsnett enten i eller opp mot kommunene er det generelt bred enighet om at papirkart og mangelen av muligheter til å oppdatere informasjon direkte fra felt gjør ting tidkrevende. Aurskog-Høland er intet unntak, det var enighet blant de som var samlet om at det ser enkelt ut.
– Korrekt dokumentasjon har selvfølgelig stor nytteverdi, men den store nytteverdien her ligger i at man kan bruke dokumentasjonen til å planlegge fremover. God rapportering hjelper kommunene å spare penger, for eksempel slipper man å dokumentere hele strekk når man har full oversikt og kan dermed reparere kun det som er ødelagt, fortsatte Sandøy, før han raskt gikk gjennom de viktigste funksjonene i løsningen.

Alternativ testing 
Etter kun en times innføring, var det klart for en litt annerledes ettermiddag. Sylvei Holt, kommunens fagansvarlig for vann, har arrangert rebusløp. Teamet blir delt opp i ni lag, med to personer på hvert lag og blir sendt ut for å finne de rette kummene ved hjelp av Gemini Portal.
– Tanken bak det var å komme i gang med et brak. Vi kjører ut løsningen i dag og må teste det, så vi ville gjøre det på en litt annen måte, sa Holt.
Sammen med trainee Asgeir Hagen har hun hatt en travel morgen, klokken 11.51, ni minutter før Powels presentasjon begynte, satte de ut siste post.
Det er de fagansvarlige for vann og avløp som har vært drivkraften bak innføring av Gemini Portal i kommunen. De bruker allerede Gemini VA og Holt forteller at siden de ble presentert for portalen første gang har de vært fast bestemt på at dette ville være det naturlige steget videre for Aurskog-Høland.
Rørlegger Jon Hagen studerer portalen og selv om han sier at han må leke seg litt med den før han er 100% opplært, er han er full av lovord. – Det er suverent dette, at man kan ha det i bilen hele tiden. Vi bruker kart hver dag, og nå når vi har det liggende i bilen, blir jobben mye enklere og mer effektiv, sier han.

Nytteverdi ute og inne
Håkon Utstrand Hauer var på vinnerlaget under rebusløpet. Til daglig jobber han med lekkasjeleting på avløpsnettet i kommunen. Han ser også positivt på innføringen av Gemini Portal.
– Det kommer til å bli mye mer effektivt og vi kommer til å ha bruk for å være så mye inne på kontoret som tidligere. Det er spesielt bra at man kan ta bilder med en gang, mens du enda har det friskt i minne.
Dag-Ivar Høisveen, driftskoordinator i kommunen forteller at tidligere har de hatt med bærbar PC ut i bilen. Han takket Sylvei for sitt engasjement, hun har virkelig engasjert seg for å få portalen inn i kommunen og har vært overbevist om at dette var det rette for dem siden hun fikk den presentert for første gang.
– En ting er nytten de vil ha ute i felt, den andre er jo for oss som sitter på kontoret. For eksempel ved driftsforstyrrelser kan vi nå begynne å faktisk bruke dataen vi får inn til noe, sa Holt, fornøyd med dagens kick off.