Hans Petter Mørk ved entreprenør Eivind Engseth venter på at sveisingen skal bli ferdig.

Erstatter T-kobling med sveisesadel

Istedet for å kappe røret og dobbeltsveise inn en T-kobling valgte entreprenør å bruke sveisesadel. Løsningen ga enklere og mindre tidkrevende montasje. Etter noen år med skepsis er bruk av elektrosveiset sadel kraftig økende.

0

VA-bransjen er i stadig utvikling.
Kommuner, konsulenter og entreprenører er stadig på jakt etter innovative alternativer. Kommunene i Indre Østfold er tidligere blitt omtalt i VA-nytt for både samarbeid og nye måter å bygge VA-nett på. 
Askim kommune har nå også valgt en ny løsning til å forenkle bygging av avgreninger. Produkter kalles elektrosveisesadel.

– Etter å ha montert en slik vil jeg si at dette er en enklere og mindre tidkrevende løsning. Elektrosveisesadel har fordeler, sier rørlegger Hans Petter Mørk ved entreprenør Eivind Engseth til VANytt.




Klar til sveising

Første gang
Det var under arbeid med ny overføringledning i Bassengveien i Askim at elektrosveisesadel ble benyttet, og det var første gang rørlegger Mørk tok i bruk en sveisesadel av en slik dimensjon.

- Vi er kjent med løsningen men ikke på denne dimmen. Det var en interessant og spennende erfaring, dette med sveisesadel er vi positive til, meg bekjent finnes også slike løsninger der man kan arbeide under trykk, det gir jo større frihet både for oss og kunde, sier Mørk.
Forslaget om å bruke sveisesadel kom til etter et inititiativ fra leverandør, Brødrende Dahl i Fredrikstad.

– Konsulenten hadde vel egentlig beskrevet et T-rør akkurat her, det er ikke så rart, siden sadler av denne størrelsen er temmelig nytt. Vi tok et initiativ som både entreprenør, konsulent og kommune var positive til, forteller Torbjørn Arnesen ved Brødrene Dahl avd, Fredrikstad til VAnytt. 
Løsningen ble også benyttet for uttak til lufteventiler.


Sveisingene foregår

Elektrosveisesadel
Produktet som ble benyttet var en Plasson Elektrosadel for hovedrør med dimensjon 500-630 mm med utløp for rørdimensjon ø250 mm SDR11 med full trykkrating PN16.
Løsningen er godkjent etter offentlige normer.

- Arbeidet skjer ved at vi først freser av et tynt lag av hovedrøret, spenner sadelen fast til røret med stropper med momentnøkkel før det skjer en elektrosveising, forteller Mørk. Selve sveisedelen er gjort på under en halv time.
Ved siden av selve sadelen består leveransen av komplett oppsett av nødvendig verktøy og utstyr for å gjennomføre installasjonen. Dette er oppspenningsplater, stropper med kraftindikatorer/momentnøkkel, hullsager utviklet for hulltaging i PE-materialet med eksakt passform til rørdimensjon, drill/boreutstyr med forsterket gir for høyere momentdrift samt atteridrevet freseverktøy for rask og optimal fjerning av oksidbelegg. Alt for å sikre at installasjonen blir perfekt.

Positiv til forslag
– I forhold til slike «nye» løsninger som sveisesadel, er vi positive til å benytte nye ting som våre rørleverandører anbefaler. Utviklingen av materiell går raskt, og vi har generelt veldig stor tillit til våre leverandører, sier Petter-Ole Kartnes til VANytt.
– Dersom de anbefaler noe som kan forenkle og trygge vårt ledningsnett, er vi selvfølgelig positive.
Målsetningen for oss i dette prosjektet er, er å få et sluttprodukt som sikrer vannleveransene for lang fremtid mellom Trøgstad, Eidsberg og Askim. Her er vi på god vei for å nå målet.


Sadelen presses inn mot røret med strammeverktøy for riktig kontaktflate