Avrenning fra slamlager renses med SBR

På Krogstad Miljøpark i Sørum bygger Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA) i disse dager nytt mellomlager for slam. Avrenningsvannet får separat renseanlegg, og Biovac skal levere renseprosessen, som bygger på velkjent SBR-teknologi.

0

NRA er interkommunalt selskap som tar hånd om avløpsvann fra Lørenskog, Rælingen, Skedsmo og noe fra Sørum. Fellesanlegget på Strømmen renser dermed avløp fra tilsvarende 110.000 personer. Ved anlegget oppstår mekanisk, biologisk og kjemisk slam, som blandes, fortykkes og avvannes. Etter hygienisering og stabilisering med kalk går det ut som jordforbedring til bønder på Romerike.

Nytt mellomlager
Vanligvis lagres det ferdige slammet hos hver enkel bonde før det spres på åker vår og høst. Under teleløsning og mye regn er det imidlertid ikke mulig å komme fram til bøndene med tunge kjøretøyer, derfor har man de siste ti år mellomlagret slammet på Maura i Nannestad.
Nå ønsker NRA imidlertid en mer langsiktig løsning for mellomlagring av slammet, i tråd med myndighetenes krav.
Basis i det nye slamlageret er en plate på 3.525 m2 for selve lagringen, samt et areale i tillegg på 900 m², for håndtering og transport. Avrenningen, regn- og smeltevann fra flatene blir samlet opp og ført til et utjevningsvolum på ca. 210 m3. Fra utjevningen pumpes avrenningsvannet til det nye renseanlegget, som består av en porsjoneringstank/forsedimentering, slamlager og SBR-enheter med simultanfelling i seks parallelle løp, samt etterfølgende sandfilter.

SBR-prosess
Biovac skal levere selve renseprosessen og har også beskrevet bygget for denne, mens Sarpsborg Park og Anlegg skal stå for bygg og anlegg. SBR-prosessen er en velprøvet metode som brukes i de fleste av Biovacs anlegg, fra minianlegg for enebolig til større offentlige renseanlegg.
Avrenningsvannet fra slammet pumpes over i en glassfibertank som er plassert under bygget. Herfra pumpes vannet i riktige porsjoner over i en etter en av de seks parallellstilte SBR reaktorene. Hver reaktor har et totalt volum på 15 m3, og hele renseprosessen foregår i hver reaktortank. I bunnen av reaktorene ligger det konstant et biologisk slamteppe. Resten av reaktorens volum, også kalt bruksvolum, er reaktorens kapasitet til å motta sigevann fra utendørs slamlager. Blåsemaskiner leverer store mengder luft i bunnen av reaktorene, gjennom 4 luftetallerkener full av små perforeringer.
Bakteriene som er i slamteppet «våkner» når det blir tilført næring/avløpsvann og luft. De formerer seg og bryter ned næringsstoffene i avløpsvannet. Når 02 målere viser at bakteriene ikke lenger tar til seg oksygen er «middagen» over, og lufttilførselen stoppes.
– Det vil normalt ta ca. tre timer å fullføre en luftesyklus, forteller Anders Jahr ved Biovac.

God kapasitet
Hensikten med å ha seks parallelldrevne reaktorer er både å ha stor kapasitet, samt høy fleksibilitet på renseprosessene. Når det er lite avrenningsvann kan man drive anlegget på sparebluss, helt ned til en reaktor, og dermed sørge for å holde de biologiske kulturene levende. Dersom belastningen skulle øke kan man «pode» bakterier over i andre reaktorer, og dermed drive effektivt over alle linjer etter behov for kapasitet.
Under siste del av luftesyklusen tilsettes et kjemisk fellingsmiddel for at fosfor skal binde seg til slamfasen. Etter at reaktoren er ferdig med den aerobe prosessen lar man den stå urørt i en og en halv time, slik at slammet kan sedimentere.Det rensede vannet vil ligge på toppen, og dreneres til et sandfilter for etterpolering før utslipp. Fordi den nærmeste bekken er ekstra følsom blir det rensede vannet pumpe til en noe mer robust resipient.

Slambehandling
Overskuddsslam fra SBR-prosess blir tappet på ulike steder i rensesyklusen i to omganger. En gang under lufteperioden og en på slutten av prosessen etter uttapping av renset vann. Slammet sendes til en egen lagrings- og fortykningstank ved renseanlegget, før transport til NRA for videre slambehandling. Slam fra forsedimentering kan også pumpes til denne tanke.I periodene innen slamtanken er full av slam blir overskuddsvannet/-dekanteringsvann sendt tilbake i prosessen. Det forventes at anlegget trenger å slamtømmes ca 2-4 ganger årlig.
– Dette er en dynamisk og fleksibel løsning, tilpasset stor variasjon av mengde avløpsvann. Slike anlegg har Biovac levert mange under av opp gjennom årene. Anleggene av denne typen kan utformes fra en og inntil 12 reaktorer, forteller Jahr.
Entreprisen som Biovac gjennomfører omfatter prosjektering, levering og montering av et komplett biologisk – kjemisk renseanlegg (SBR-anlegg) med simultanfelling, inklusive forsedimenteringstank/utjevningsvolum, slamlagertank og reaktorer. Biovac leverer også all elektro og automasjon i forbindelse med renseprosessen.