Cato Fagerheim fra Rørentreprenøren gjennomfører prøve i speilsveising mens sensor Steinar Solli følger nøye med

Stor interesse for kurs i plastsveising

Å mestre og kunne dokumentere ferdigheter innen plastsveising er blitt en helt nødvendig kvalifikasjon for både rørleggere og entreprenører. GPA opplever en økende interesse for sine ulike kurs innen plastsveising.

0

Plast er et moderne og allsidig rør- og byggemateriale som er med i de fleste VA-installasjoner. Å skjøte rør og kunne bygge gode og stabile konstruksjoner i plast vil gi sterke og funksjonelle løsninger, og byr samtidig på gode forretningsmuligheter. Å ha et sertifikat innen plastsveisefaget er i stadig flere sammenhenger en betingelse for å kunne få tildelt arbeid og kontrakter.

Som en naturlig følge av at man tilbyr et bredt utvalg av sveiseutstyr og skjøteprodukter for plast har GPA på Ski i en årrekke hatt et kurstilbud i plastveising, og i år holder man flere kurs enn noen gang tidligere.

Richard Olsen fra Antonsen Entreprenør i Fredrikstad er konsentrert om oppgaven

– Vi holder mellom to og tre kurs i måneden der det deltar mellom ti og tyve personer. Dette er ukes-kurs som tar mellom tre og fire dager, og som avsluttes med teoretisk og praktisk prøve, forteller kursleder Ronny Johanson ved GPA.

Plastveisekursene tar for seg ulik emner, som materialforståelse, riktig bruk av maskiner og utstyr, presisjon i arbeid osv. og det undervises i de angitte prosedyrene man er nødt til å følge for å kunne sikre et godt resultat. Selv om plastsveising er en effektiv og relativt hurtig måte å sammenføye f.eks. rør på, krever det innsikt i materialer. Derfor tar det også en del tid å sette seg inn i emnet og mestre kunsten. Det finnes utallige eksempler på at ukyndig arbeide har kostet store summer i etterkant.

Harald Ødeverp fra Steg Entreprenør løser skriftlig oppgave

– Vi opplever våre deltakere om lærevillige og interesserte. Det er veldig mange dyktige fagfolk der ute, og stadig flere ser fordelen med å ha et sertifikat å vise til, sier Johanson, som nylig holdt et kurs i speilsveising og sammenføyning med elektromuffe, der det deltok et drøyt dusin fagfolk fra både entreprenørselskaper og rørleggerbedrifter.

Jan Terje Langseth fra Båsum Boring skaffer seg nye ferdigheter, her med rørkutter.

Mange av deltakerne kom fra virksomheter som allerede har skaffet seg plastsveiseutstyr fra GPA, men dette er ingen betingelse for å delta på kurs, siden utstyret som benyttes i rørbransjen har mye av de samme grunnfunksjonene.

– For disse deltakerne gjør kurset at man blir en mer attraktiv arbeidstaker. Man kan utføre flere oppgaver, og ved mindre jobber er dette så klart en fordel, da kan man gjøre det meste ute å måtte kalle på andre, forteller Johanson.

I tillegg til nevnte kurs holdes det også jevnlig kurs i tråd- og ekstrudersveising. Kursene foregår året rundt, og man holder både begynnerkurs og såkalt oppdatering med re-sertfisering.
GPA tilbyr også kurs hos kunde, og særlig hos industribedrifter gjennomføres mange kurs ute. Mange av kundene befinner seg på vestlandet, og det er mye aktivitet i forbindelse med bygging av sjøkontruksjoner, bl.a. til fiskeoppdrett er det mye som foregår.

Alexander Vollan Ousland fra Elvevoll Settefisk har stort utbytte av kurset

– Re-sertifisering tar som regel en dag å gjennomføre, det er en ekstern sensor til stede under eksamen, forteller Johanson.

Under kurset nylig var det Steinar Solli fra Multiplast som sto for bedømmingen av kunnskaper og ferdigheter og som også godkjete både teoretiske og praktiske prøver Eksterne sensorer må gjennom egen godkjenning hos Nemko.

GPA har holdt kurs i Norge i snart fire år. Aktiviteten er økende. Norge ligger langt framme i Europa innen sertifisert kunnskap innen plastsveisefaget. GPA holder også kurs for inspektører og andre som foretar etterkontroll på arbeidet.

Ronny Johanson og Steinar Solli betrakter fagarbeidet.