Østradiol er en form for østrogenforbindelse som er det viktigste kvinnelige kjønnshormonet. I EU ønsker man å overvåke hvor mye det er av beta-versjonen i drikkevann.

Skal overvåke beta-østradiol og nonylfenol

I Sverige følger man EUs drikkevannsdirektiv til punkt og prikke, og man tar stadig flere forbindelse inn i sin overvåkning av drikkevann. Denne gang dreier det seg om såkalte hormonforstyrrende forbindelser.

0

EUs reviderte drikkevannsdirektiv krever en risikobasert metode for å sikre vannforsyningen. Dette betyr blant annet at man stadig stiller krav til at flere stoffer overvåkes.

– Det er ikke noe alternativ  å gå på akkord med kvalitetsstandardene for drikkevannet vårt. I dag implementerer vi derfor nye regler som ikke bare hindrer velkjent forurensning men også gir oss verktøy for å kunne håndtere nye problemer. Vi starter med å sette to hormonforstyrrende stoffer som påvirker vår helse, miljø og biologiske mangfold på lista, sa EUs miljøkommissær Virginijus Sinkevičius, i en pressemelding nylig.

Den potensielle tilstedeværelsen av de to hormonforstyrrende stoffene, beta-østradiol og nonylfenol, skal overvåkes gjennom hele vannforsyningskjeden.

Det er et resultat av EUs nye overvåkingsliste over nye forurensninger som skal overvåkes og håndteres om nødvendig. Overvåkingslisten er utarbeidet i henhold til drikkevannsdirektivet, som ble vedtatt i 2020.

Fram til 12. januar 2023 har medlemsstatene plikt til å innføre overvåking av i hele forsyningskjeden for drikkevann, samt å iverksette nødvendige tiltak.

Samtidig kan nye stoffer legges til listen etter nye vedtak fra Kommisjonen. Den 12. januar 2023 er også datoen da hele det nye drikkevannsdirektivet skal vøre implementert i alle medlemsland.

I Sverige har en utredning nylig foreslått grunnlovsendringer som den ønsket skal tre i kraft 1. januar 2023. Det nye drikkevannsdirektivet krever nemlig at det innføres en risikobasert metode som dekker hele kjeden fra kilde til tappestedet. Dette lar seg ikke umiddelbart kombindere med svenske lover og forskrifter.

Fakta: Nonylfenol har hormonforstyrrende effekter som for eksempel resulterer i at hannfisker kan bli tvekjønnet og at forplantningen kan bli forstyrret. I henhold til EUs begrensningsdirektiv får verken nonylfenoletoxylat eller nonylfenol bli solgt eller brukt i konsentrasjoner som overstiger 0,1 prosent.