Nye Alvim RA. Animasjon: Norconsult

Kostnadsøkning på 300 mill. på to måneder

Da bystyret vedtok saken i desember i fjor, skulle utvidelse og oppgradering av renseanlegg og tilførselsnettet koste 827 millioner kroner. Nye tall tyder på en kostnad på 1.129 millioner kroner – hele 302 millioner kroner økning på tre måneder.

0

Det er i kommunedirektørens saksutredning for første statusrapport for oppgraderingen av renseanlegget på Alvim og spillvannsnettet at kostnadsøkningen er beskrevet. Den uforutsette økningen skal behandles i formannskap  og bystyret i løpet av den nærmeste tiden.

Økningen blir forklart med en forventet prisvekst fram til 2025 på drøyt 95 millioner kroner. I tillegg forventer man økte kostnader på 207 millioner kroner som forklares med:

  • Større kostnader til prosjektorganisasjon fordelt på konsulent og byggherre.
  • Prisøkninger som følge av covid 19.
  • Endret utorming, lenger ledning og økt dimensjon på deler av va-nettet.

Selv om en holder den generelle prisveksten utenfor utgjør kostnadsøkningen over 20 prosent i forhold til den opprinnelige kostnadsrammen.

Skulle spare

Istedenfor å bygge et nytt anlegg på Øra sammen med Fredrikstad kommune vedtok bystyret i 2020 at kommunen skulle kjøre eget løp og oppgradere renseanlegget på Alvim i Beregningene som den gang ble lagt fram, viste at en oppgradering på Alvim ville koste Sarpsborg 400 millioner kroner mindre enn om en gikk sammen med Fredrikstad.

I det ferske saksframlegget slår kommunedirektøren fast at prisendringene ikke endrer grunnlaget for den tidligere beslutningen om å bygge anlegget alene og ikke sammen med Fredrikstad kommune.

Bakgrunnen for den planlagte oppgraderingen av renseanlegget på Alvim, er særlig krav om rensing av nitrogen. Kommunen har fått frist til 1. juli 2025 av Statsforvalteren i Oslo og Viken med å ha det nye anlegget klart.

Ressurser

Det nye renseanlegget skal ligge på samme sted som dagens anlegg og store deler av dagens anlegg gjenbrukes. Men det vil bli et nytt biologisk rensetrinn.

Kapasiteten skal økes og avløpsvannet i Sarpsborg skal ikke lenger ses på som et problem, men som en råvare for ressursgjenvinning, der man blant annet ser muligheter for:

  • Gjenvinning av fosfor ved struvittproduksjon
  • Produksjon av fjernvarme ved varmeveksling av avløpsvannet
  • Biogassproduksjon fra avløpsslammet
  • Produksjon av elektrisitet fra solceller
  • Biogass og fall i utslippsledningen

Kilde: Sarpsborg Arbeiderblad