Inviterer til seminar om klima og overvann

Foredragene består av syv hovedbolker. Gjennom temaene henvender arrangementet seg til alle faggruppene som involveres i arbeid knyttet til overvannsdisponering. Innenfor de ulike temaene presenteres det nyeste og mest vesentlige, slik arrangørene oppfatter det.

0

Dammen med Klima 2050 og selskapene i Skjæveland Gruppen arrangere selskapet Storm Aqua Klimatilpasningsdagene. De gjennomføres på Clarion Hotel Air på Sola, 12. og 13. september.

–  Dette er en møteplass hvor deltakerne får kjennskap til den nyeste kunnskapen, utveksler erfaringer og knytter kontakter. Vi ønsker at alle deltakerne skal reise herfra med lærdom som de kan anvende i sitt daglige arbeid. Det blir spennende å få lære om det som skjer i Kina, gjennom foredraget Sponge City Construction in China, samt det som gjennomføres i Stavanger, i forbindelse med UNaLab-prosjektet, understreker Møller-Pedersen, og viser til foredrag som kommer beskriver Per Møller Pedersen, daglig leder i Storm Aqua, og har ansvaret for gjennomføringen av Klimatilpasningsdagene.

Overvann bør ifølge Møller Pedersen være en integrert del av alt arbeid knyttet til infrastruktur. Det må ivaretas helt fra planleggingen av utbygginger, til bygging og videre inn i drift og vedlikehold.

– For å lykkes med dette må vi starte med å snakke sammen, og bygge en felles forståelse for utfordringer, behov, muligheter og løsninger. Det er noe av det vi arbeider med gjennom Klimatilpasningsdagene, forklarer han.

Endringene må ledes

I løpet av arrangementet belyses utfordringene og mulighetene innen vann i landskap, naturbaserte løsninger og tekniske løsninger.

I Norge har folk flest i hovedsak forbundet overvannsutfordringer med for mye vann. I sommer lærte også menigmann at utfordringen like gjerne er for lite nedbør. 

– Vann er både en utfordring og en uvurderlig ressurs. For å håndtere utfordringene må vi ta i bruk nye metoder. Noen av disse finnes allerede. Treplantekum og regnbed er noen muligheter. Vi må også se hvordan nedbør kan benyttes til nyttige formål som for eksempel spyling, rengjøring og i produksjon, understreker arrangøren. 

Det er derfor Klimatilpasningsdagene konsentrerer seg om praktiske løsninger for disponering av overvann. De beste løsninger på dagens og fremtidens utfordringer med overvann ligger i en helhetlig tilnærming og et samspill mellom alle disipliner som er involvert i overvannshåndtering. Og går det som arrangøren vil, reiser alle deltakerne derfra med lærdom de kan anvende i sitt daglige arbeid.

Programmet består av syv tematiske moduler og en ekskursjon:

  • Overvannsdisponering og klimatilpasning
  • Drivkrefter, visjoner og mål
  • Overvann i det urbane landskap
  • Naturbaserte løsninger
  • Tekniske løsninger
  • Innovasjon og samspill
  • Overvannssystemer
  • Ekskursjon