Endelausmarka(Illustrasjonsbilde)

Totalentrepriser har fordeler, men også noen fallgruver

Mens det tidligere var slik at alle tegninger skulle være klare før man satte spaden i jorda, blir det stadig mer vanlig at man prosjekterer samtidig med at anleggsarbeidene er i gang. Den nye praksisen har kommet for å bli og har store fordeler, men det er viktig at oppdragsgiver er på hugget.

0

Roger Nilsen ved Sweco Porsgrunn har erfaring med å jobbe som rådgiver for entreprenør under totalentrepriser. Under et seminar i regi av VPI og AVK i Sandefjord tidligere i år delte Nilsen med seg av sine erfaringer.

– Man vil kunne spare masse tid og derfor også penger ved å sette igang med arbeidene uten at alt er tegnet ferdig ved start. Skal man for eksempel grave ut en tomt først blir det alltid et tilgjengelig tidsrom der rådgiver kan prosjektere, komme med sine innspill og jobbe fram detaljer. Det viktigste er at rådgiver har kapasitet og at både oppdragsgiver, entreprenør og rådgiver har god kommunikasjon, sier Nilsen.

Et ansvar

En viktig fordel med totalentrepriser framfor klassisk utførelses entrepriser er ifølge Nilsen at ansvaret ligger hos entreprenør, og ikke hos byggherre, som dermed frigjør seg fra ansvaret.

– Når entreprenør har lovet at han skal utføre oppdraget til en standard, en kostnad og en tidsramme er det opp til han å ta ansvar. Det jo også entreprenør som har den praktiske kunnskapen, sitter med maskinene og vet hvordan ting skal løses. Da er det også entreprenørs ansvar å si fra i god tid om behovet for å endre prosjektet, det kan være grunnforhold eller andre uforutsette faktorer som dukker opp. Det gjelder for en entreprenør å sitte med en effektiv ledelse med god dialog med rådgiver og leverandører, forteller Nilsen.

Ved store veiprosjekter over flere år er det naturligvis også en en ren dyd av nødvendighet at man prosjektere underveis.

Innovasjon

Som rådgiver har Nilsen gjort seg både gode og mindre gode erfaringer med totalentrepriser.

– Alle prosjekter skal jo gjennomføres, og selve utførelsen er den tyngste og mest krevende oppgaven. Entreprenører vil løse dette på ulike måter, og med de ressursene man har. Det kan være alt fra utnytting av maskiner, gevinst ved tilstøtende prosjekter, utnyttelse av masser og innkjøp av råvarer i større kvanta. Mye av disse rasjonelle gevinstene vil komme oppdragsgiver til gode, dersom det er sunn konkurranse. Derfra og inn er det en rekke forhold som vil avgjøre om et prosjekt blir vellykket. Ikke minst er det viktig at rådgiveren kan bidra til å gjøre prosjektet innovativt, og helst være med å sikre kvaliteten, det vil jo entreprenør tjene på i det lange løp, fordi kunden blir tilfreds med resultatet, forteller Nilsen.

Ikke minst påhviler det rådgiver å være orientert om utvikling av nye løsninger og nye materialer, slik at prosjektet får en moderne og framtidsrettet standard.

VA-normer
På den annen side blir det som regel lite tid til tenkepauser. Kommunens VA-Normer bør derfor være på plass og være tydelige. Hvis ikke kan det hende at entreprenør velger enklest mulige og billigste alternativ.
– Det er for eksempel ikke dumt om kommunen bytter ut ordet «bør» med «skal» i sine VA-normer, det knytter kravet til kvalitet fastere til kontraktene, å endre på dette koster som regel ingening, understreker Nilsen.
I VA-sammenheng er det også viktig at ting passer sammen.
– Det er viktig at grossistene er våkne når de skal levere for eksempel ventiler med kummer. Noen ganger har vi sett at det ikke harmonerer, med det resultat at det blir dårlig plass og ikke optimalt i ettertid. Jeg har sett at noen grossister nå leverer ferdig prosjekterte og monterte kummer med blåvarene på plass. Det er jo absolutt et framskritt. Mye av dette er jo standard, og følger man normene er det ingen grunn til å sitte og tegne dette på nytt hver gang, sier Nilsen.

Oppfølging

Selv om byggherre ikke har et direkte ansvar for prosjekter er det likevel viktig at byggherre sørger for å ha folk til stede som følger opp prosjektet.

– Det er etter min erfaring veldig viktig at oppdragsgiver har en teknisk kyndig kontrollør som holder øye med arbeidet som gjøres. Selv om entreprenører som regel ikke prøver å jukse er det alltid mulighet for misforståelser og feil. At noen holder et øye med dette fra oppdragsgivers side er derfor en stor fordel. Det virker litt oppdragende, og vil spare både oppdragsgiver og noen ganger også entreprenør for ekstra kostnader, fordi man slipper å gjøre om, forklarer Nilsen.

Fleksibilitet er kanskje den viktigste egenskapen en rådgiver bør ha i en slik sammenheng.
– Det er ikke alltid rådgiver sitter med sannheten. Det kan være mange løsninger på en utfordring, og det kommer gjerne smarte innspill fra entreprenør. Vår jobb er å bistå entreprenør på den best mulige måte, sikre kvalitet og ikke minst være fleksibel, og se framover, sier Nilsen.